Uutiset

Sketsikirjoittajasta Helsingin piispaksi – Laajasalo pohti saarnassaan uuden alun mahdollisuutta

Helsingin hiippakunnan piispaksi valittu Teemu Laajasalo vihittiin virkaansa sunnuntaina.

Laajasalon piispanvihkiminen pidettiin kello 10 käynnistyneessä messussa Helsingin tuomiokirkossa. Varsinaisen piispanlupauksensa Laajasalo antoi kuitenkin ennen messua, kirkon kryptassa pidetyssä rukoushetkessä.

Piispanvihkimysmessun liturgina toimi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen. Mäkisen ohella messuun osallistui piispoja muun muassa muista Pohjoismaista ja Namibiasta.

-Sinulta tullaan odottamaan paljon selkeyttä, suoruutta ja vahvuutta kestää ristiriitoja, ja tulet tarvitsemaan paljon herkkyyttä, paljon rohkeutta ja rehellisyyttä, paljon hiljaisuutta ja rukousta, arkkipiispa totesi jumalanpalveluksen johdantosanoissa.

-Piispan virka on vaativa, mutta se on myös ihmisen kokoinen ja näköinen, Mäkinen jatkoi.

Kokonaisuudessaan juhlavat kirkonmenot kestivät liki kolme tuntia, kun laskee mukaan piispanlupauksen. Messuun osallistui muun muassa tekstinlukijana Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), ja esirukousta luki puolestaan liki täydelle tuomiokirkolle Laajasalon tytär Noomi Laajasalo.

Läsnä messussa olivat myös hallituksen kirkollisista asioista vastaavana ministerinä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sekä presidentti Tarja Halonen puolisonsa Pentti Arajärven kanssa.

Saarnasi anteeksiantamuksesta

Helsingin hiippakunta on väkimäärältään Suomen hiippakunnista neljänneksi suurin. Helsingin piispanvirkaa hoitava on kuitenkin julkisesti näkyvä tehtävä. Helsingin yliopiston kirkkososiologian yliopistolehtori Kati Tervo-Niemelä on muun muassa todennut Lännen Medialle (13.4.), että syynä tähän on valtamedian pakkautuminen pääkaupunkiseudulle.

Laajasalo on myös ollut ennen julkisesti näkyvä persoona jo ennen piispan valintaa. Viime vuosina Kallion seurakunnan kirkkoherran tehtävää hoitanut Laajasalo on myös itse juontanut ja käsikirjoittanut useita tv-ohjelmia, viimeksi muun muassa MTV-kanavalla pyörinyttä Pelimies-sketsisarjaa.

Vihkimysjumalanpalveluksessa pitämässään saarnassa Laajasalo keskittyi kuitenkin käsittelemään anteeksiantamusta, vaikka hän heittikin huulta tuomiokirkon ikkunaruutujen määrästä.

Laajasalo käsitteli myös reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuotta, jota kirkossa on tänä vuonna vietetty ja pohti, olisiko luterilaisuudessa korostetusta anteeksiantamuksesta apua, kun Suomen 100-vuotisjuhlavuoden jälkeen aletaan muistella sisällissotaa, jonka syttymisestä tulee pian täyteen 100 vuotta.

-Voisiko tässä ajassa, jossa vastakkainasettelu, väärinymmärrys ja pahantahtoisuus ovat vallalla, muistaa erityisesti ehdottoman armon ja anteeksiannon merkitystä, uuden alun mahdollisuutta – ja voisiko se auttaa meitä siihen, että sadan vuoden takaisen vihan ja jakautumisen sijaan valitsisimme yhteyden ja ykseyden kansana ja kirkkona, Laajasalo pohti saarnassaan.

Saarnan jälkeen toimitettiin varsinainen vihkiminen, jossa yhdeksän piispaa laski kätensä Laajasalon päälle sen jälkeen, kun hänet oli puettu Helena Vaarin Laajasalolle suunnittelemaan liturgiseen asuun.

Laajasalo valittiin elokuussa Helsingin hiippakunnan piispaksi, kun edellinen piispa Irja Askola jäi eläkkeelle.

Helsingin hiippakunnan piispa

Teemu Laajasalo on syntynyt 1974 Helsingissä.
Hän valmistui teologian maisteriksi 1997 Helsingin yliopistosta. Vuonna 2001 hän väitteli kasvatustieteen tohtoriksi. Hänen pääaineensa oli uskonnondidaktiikka ja kasvatusfilosofia.
Hänet valittiin Helsingin piispaksi Kallion seurakunnan kirkkoherran virasta. Hän on toiminut myös Helsingin seurakuntayhtymän johtajana.
Kirkollisen uransa lisäksi Laajasalo on käsikirjoittanut ja juontanut useita tv-ohjelmia, kuten Pelimies-satiiria ja Yleleaks-ohjelmaa.
Hän on pyörittänyt myös yliopistoon pääsyyn valmentavaa yritystä. Piispa-valintansa jälkeen Suomen Kuvalehtikirjoitti, että yhtiö on suuresti velkainen, minkä Laajasalo on myös itse myöntänyt.
Laajasalo on naimisissa, ja hänellä on kolme lasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti