Uutiset

Skopjesta Turkuun saapuneella lennolla todettiin 24 koronavirustartuntaa, myös Helsinki-Vantaalla todettu useita tartuntoja – Karanteeni riskimaista tuleville pakolliseksi jopa vankeuden uhalla

Ministeri Kiuru: Kaikille riskimaista tuleville pakolliset karanteenit.
Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ennakoivat koronaviruksen tulon lennoilla ja testasivat lauantaina kaikki matkustajat Skopjesta Turun lentoasemalla. Kuva: Turun kaupunki
Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ennakoivat koronaviruksen tulon lennoilla ja testasivat lauantaina kaikki matkustajat Skopjesta Turun lentoasemalla. Kuva: Turun kaupunki

Skopjesta lauantaina saapuneella lennolla oli 24 koronavirustartuntaa, kertoi Turun kaupungin hyvinvointialan toimialajohtaja Riitta Liuksa maanantaina valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Turussa tehtiin lauantaina koronavirustesti 157 matkustajalle. Suuri tartuntojen määrä yksittäisellä lennolla järkytti päättäjät ja viranomaiset.

Käytännössä lähes kaikki Suomen uudet koronavirustartunnat on johdettavissa ulkomailta tulleisiin tartuntoihin.

– On pettymys, että riskimaihin on matkustettu enemmän kuin suositukset olisivat antaneet myötä, totesi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Matkustamiseen tiukennuksia

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi maanantai-illan tiedotustilaisuudessa, että maahantulon käytäntöjä tiukennetaan.

Jokainen riskimaahan lähtenyt joutuu hallintopäätöksellä kahden viikon pakolliseen karanteeniin, jonka rikkominen on rikos.

Terveydensuojelurikkomuksesta voi Kiurun mukaan saada enintään kolme kuukautta vankeutta tai sakkoja.

Kaikki riskimaista saapuvat voivat myös joutua lentoasemalla pakolliseen koronavirustestiin.

Riskimaiksi luokitellaan kaikki maailman maat, joita hallitus ei erikseen ole määritellyt turvallisen matkustamisen maiksi. Määritelmä voi tiukentua, jos niin sanotuissa turvallisissa maissa tulee lisää tartuntoja.

Lisäksi lentoyhtiö pakotetaan kertomaan sellaiset matkustajat, jotka tulevat lentokoneella riskimaasta, mutta vaihtavat konetta turvallisessa maassa.

Toimet kaikille rajoille

Uudet käytännöt koskevat korona-ajan kansainvälisten lentokenttien Turun ja Helsinki–Vantaan lisäksi myös satamia ja maarajojen ylityspisteitä.

Esimerkiksi Ruotsista tuleville on edessä pakkokaranteeni ja lisäksi mahdollinen pakkotestaus.

– Tämä toiminta laajenee mahdollisimman pian kaikille rajoille, sanoo Kiuru.

Pakkotestausta ei aiota tehdä kaikille matkustajille, mutta viranomaiset etsivät suurimman riskin lennot tai yksittäiset matkustajat, jotka pakotetaan koronavirustestiin.

Pistokokeella uhan jäljille

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri avasivat lauantaina 8. elokuuta Turun lentoasemalle terveysneuvontapisteen.

Kyseisessä pisteessä testattiin kaikki 157 Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapunutta matkustajaa. Kaikki matkustajat suostuivat vapaaehtoisiin testeihin lauantai-iltana.

Turun Sanomat uutisoi ensimmäisenä maanantaina, että Skopjen-lento toi Balkanilta runsaasti uusia koronavirustartuntoja.

Kaikkien Pohjois-Makedoniasta tulevien kuuluu jäädä 14 vuorokauden karanteeniin.

Turun kaupunki kertoi, että Turussa on todettu useita positiivisia koronavirustartuntoja Balkanilta saapuvilta matkustajilta jo ennen lauantain joukkotestauksen tulosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti