Uutiset

Skopjesta yhä valtava määrä tartuntoja – tiistain lennolla 17 uutta koronavirustartuntaa Suomeen

Päätöksen reitin mahdollisesta sulkemisesta tekee Traficom.
Suomeen tulee yhä suuri määrä koronavirustartuntoja lentoasemilta. Kuva on otettu keskiviikkona Helsinki-Vantaalta. Kuva: Arttu Laitala
Suomeen tulee yhä suuri määrä koronavirustartuntoja lentoasemilta. Kuva on otettu keskiviikkona Helsinki-Vantaalta. Kuva: Arttu Laitala

Skopjesta Turkuun viimeksi saapuneella Wizz Airin lennolla on todettu 17 koronavirustartuntaa, kertoo Turun kaupunki. Lento saapui tiistaina, ja testitulokset julkaistiin keskiviikkoiltana.

Lennon 127 matkustajasta 113 testattiin. Kaikki matkustajat asetettiin tartuntatautilain mukaiseen pakolliseen karanteeniin, jonka teki Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Karanteenin rikkomisesta voi seurata sakkoja tai vankeutta.

Aiemmilla elokuussa testatuilla lennoilla Skopjesta Turkuun on todettu 26, 5 ja 12 tartuntaa. Yhteensä tartuntoja pelkästään Skopjesta on todettu 60.

Skopje sijaitsee Pohjois-Makedoniassa. Siellä on todettu 13 000 koronavirustartuntaa ja 550 kuolemaa, mutta luvut voivat olla epäluotettavia. Koronavirustilanne on vaikea Balkanilla.

Hallitus ei voi sulkea Skopjen reittiä

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) esitti tiistai-iltana hallituksen neuvotteluissa Turun ja Skopjen välisen lentoyhteyden väliaikaista lopettamista koronatartuntapiikin takia.

– Lennot Pohjois-Makedoniasta Turkuun ovat tuoneet poikkeuksellisen paljon tartuntoja. Olemme tutkineet mahdollisuuksia katkaista lento, Harakka kertoi keskiviikkoaamuna.

Neuvotteluissa kuitenkin ilmeni, ettei Suomen hallituksella ole toimivaltaa lopettaa tartuntasiltaa Suomen ja Pohjois-Makedonian välillä.

– Toimivaltainen viranomainen on Traficom, joka tarvitsee päätöstä varten lausunnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja mahdollisesti myös sosiaali- ja terveysministeriöltä.

– Nykyinen lainsäädäntö ei tässäkään tapauksessa ole varautunut koronaepidemian tapaiseen tilanteeseen, Harakka totesi ja arvioi, että lainsäädäntö tulee vaatimaan muutoksia.

Julkisuudessa on toisaalta esitetty sellaisiakin näkökulmia, että Skopjen lennon lopettaminen siirtäisi paluut Suomeen muille reiteille ja vaikeuttaisi epidemian hallintaa ja tartuntojen löytämistä. Nyt kaikki matkustajat lentokoneessa on helppo testata ja asettaa karanteeniin.

Uusimmat

Fingerpori

comic