Uutiset

Skripalien myrkytyksestä epäillyt tekijät tunnistettu – poliisi uskoo, että venäläisiä tekijöitä oli useita

Britanniassa poliisi on tunnistanut Skripalien myrkyttämisestä epäillyt tekijät.

Asiasta uutisoi uutistoimisto Press Association torstaina.

Poliisin tutkijat löysivät epäillyt käymällä läpi valvontakameroiden kuvia ja seulomalla siitä maahan tuolloin saapuneita ihmisiä. Poliisi epäilee, että Skripalien murhayritykseen syyllistyi useita venäläisiä.

Venäläinen entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin maaliskuussa Salisburyssa hermomyrkky Novitsokilla, joka kehitettiin Neuvostoliitossa 1970- ja 80-luvuilla.

Skripalit parantuivat myrkytyksestä. Britannia on syyttänyt Venäjää myrkyttämisestä. Venäjä on toistuvasti kieltänyt vastuun hyökkäyksestä.

Suur-Lontoon poliisi, joka johtaa tutkintaa, kieltäytyi kommentoimasta asiaa torstaina.

Nainen sai hajuvesipullosta myrkytyksen

Britanniassa poliisi tutkii myös Novitsok-myrkkyyn kuolleen Dawn Sturgessin murhaa. Sturgess, 44, kuoli 8. heinäkuuta, vähän yli viikko sen jälkeen, kun hän oli altistunut Novitsokille Salisburyn lähellä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hänen kumppaninsa Charlie Rowley, 45, sairastui vakavasti myrkytyksessä ja on edelleen sairaalassa.

Brittilehti The Guardianin mukaan poliisien tutkinta perustuu nyt siihen, että pariskunnan myrkyttänyt Novitsok oli samaa alkuperää kuin Skripalien murhayrityksessä käytetty myrkky.

Sturgess altistui ilmeisesti kymmenkertaiselle määrälle hermomyrkkyä kuin Skripalit.

Poliisin tutkijoiden mukaan hermomyrkky oli pois heitetyssä hajuvesipullossa, jonka pariskunta löysi puistosta tai jossain muualla Salisburyn keskustassa. Sturgessin arvellaan ruiskuttaneen Novitsokia suoraan iholleen.

Poliisi löysi pullon Rowleyn kotoa Amesburyssa.

Sitten maaliskuun sadat poliisit ovat tutkineet valvontakamerakuvia.

Britanniassa viranomaiset kehottavat, etteivät ihmiset koskisi mihinkään ympäristöstä löytyviin ”outoihin tavaroihin”, kuten ruiskuihin, neuloihin tai kosmetiikkaan. Riski altistua hermomyrkylle kuitenkin pysyy matalana.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti