Uutiset

Skripalien toinen myrkyttäjä oli luultavasti GRU:n lääkäri

Salisburyssa vierailleen venäläiskaksikon passeissa luki nimet Ruslan Boshirov (vas.) ja Aleksandr Petrov.

Toinen Venäjän ex-vakoojan Sergei Skripalin myrkyttämistä epäilty on nimeltään Aleksandr Mishkin. Näin sanoo tutkivan journalismin verkkosivusto Bellingcat.

Bellingcatin mukaan 39-vuotias Mishkin on Venäjän sotilastiedusteluorganisaatio GRU:n lääkäri.

Skripal ja hänen Julia-tyttärensä löydettiin tiedottomina puiston penkiltä englantilaisessa Salisburyn pikkukaupungissa maaliskuun alussa. Heidät oli myrkytetty novitshok-hermomyrkyllä. Skripalit olivat tehohoidossa sairaalassa, mutta selvisivät iskusta hengissä.

Kunniamerkki palveluksista

Syyskuussa Bellingcat kertoi toisen miehen oikeaksi nimeksi Anatoli Tshepiga. Myös hänen sanotaan olevan GRU:n agentti.

Tshepiga on sotilasarvoltaan eversti, ja hän on saanut Venäjän korkean kunniamerkin. Hänen sanotaan palvelleen Tshetsheniassa ja Ukrainassa.

Miehet tulivat Britanniaan viime maaliskuun alussa passeilla, joissa heidän nimensä olivat Aleksandr Petrov (Mishkin) ja Ruslan Boshirov (Tshepiga).

Bellingcatin mukaan Aleksandr Mishkin syntyi vuonna 1979 Loigan kylässä Arkangelin alueella Pohjois-Venäjällä. Syyskuuhun 2014 saakka hänen osoitteensa Moskovassa oli sama kuin GRU:n päämaja.

Kasvotunnistus käytössä

Bellingcat kertoo selvittäneensä Mishkinin oikean henkilöllisyyden miehen tuttuja haastattelemalla ja vertailemalla henkilöllisyystodistusten tietoja. Kasvotunnistusekspertit vertailivat kahta kuvaa, jotka oli otettu 15 vuoden välein.

Todisteiden joukossa oli skannattu kopio Mishkinin passista. Petrovin ja Mishkinin passeissa syntymäaika on sama.

Aleksandr Mishkinin oikean henkilöllisyyden selvittäminen kesti pitkään, koska hänestä on Bellingcatin mukaan vielä vähemmän digitaalisia jälkiä kuin Tshepigasta.

Mishikinin sotilasarvo ei ole tiedossa, mutta Bellingcat arvelee sen olevan joko everstiluutnantti tai eversti, koska Mishkinin sotilasura on kestänyt 15 vuotta.

Mishkin rekrytoitiin GRU:hun, kun hän opiskeli yhdessä Venäjän sotilaslääketieteen akatemioista.

Vuosien 2011 ja 2018 välissä hän matkusteli Bellingcatin tietojen mukaan Aleksandr Petrovin nimellä. Matkakohteina olivat muun muassa Ukraina ja Moldovasta irti pyristelevä venäjänkielisten Transnistria.

Venäjä on kieltänyt osallisuutensa Skripalien myrkyttämiseen.

Kuuluisa katedraali

Mieskaksikko ilmestyi syyskuun puolivälissä Venäjän valtiollisen RT-televisiokanavan haastatteluun. Miehet väittivät olleensa Salisburyssa turistimatkalla.

– Ystävämme olivat ehdottaneet jo pitkään, että vierailisimme tuossa suurenmoisessa kaupungissa, Boshiroviksi esittäytynyt mies sanoi.

Petrovin nimellä kulkenut mies lisäsi, että ”siellä on kuuluisa Salisburyn katedraali, joka ei ole kuuluisa vain koko Euroopassa vaan koko maailmassa 123 metriä korkean tornin ja maailman vanhimpiin kuuluvan kellon vuoksi”.

Katukamerat saivat mieskaksikon kuviin useista kohteista Salisburyssa, muun muassa Skripalien kotitalon läheltä.

Kauaa eivät miehet jaksaneet Salisburyn nähtävyyksiä ihailla. He nousivat vielä samana päivänä Lontoossa Moskovaan menevään lentokoneeseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti