Uutiset

Slovakialaisen toimittajan murhasta tunnustus oikeudenkäynnissä – Jan Kuciakin ja naisystävän surma oli Euroopan oloissa poikkeuksellinen

Slovakian pääministerin eroon vuonna 2018 johtanutta murhaa käsitellään oikeudenkäynnissä. Neljästä epäillystä yksi myönsi tehneensä murhan.
Miros Marcek (keskellä) saapui pääoikeudenkäynnin avausistuntoon Slovakian Pezinokissa maanantaina. Marcekia ja kolmea muuta syytetään toimittaja Jan Kuciakin ja tämän morsiamen Martina Kusnirovan murhasta. Pari löydettiin kuolleina 26.2.2018. Kuva: JAKUB GAVLAK
Miros Marcek (keskellä) saapui pääoikeudenkäynnin avausistuntoon Slovakian Pezinokissa maanantaina. Marcekia ja kolmea muuta syytetään toimittaja Jan Kuciakin ja tämän morsiamen Martina Kusnirovan murhasta. Pari löydettiin kuolleina 26.2.2018. Kuva: JAKUB GAVLAK

Oikeudenkäynnin pääistunnossa yksi epäillyistä, Miroslav Marcek, on myöntänyt murhanneensa slovakialaisen tutkivan toimittajan Jan Kuciakin helmikuussa 2018. Aiemmin vain autonkuljettajana pidetty Marcek oli slovakialaisten mediatietojen mukaan tunnustanut teon jo poliisille tutkinnan kuluessa.

Kaksi muuta epäiltyä on vakuuttanut syyttömyyttään. Liikemiehiä syytetään murhan tilaamisesta. Neljäs epäilty ei antanut lausuntoa oikeudenkäynnissä maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Korruptiota koskevista artikkeleistaan tunnettu Kuciak ja hänen morsiamensa Martina Kusnirova, kummatkin 27, ammuttiin kuoliaiksi heidän talonsa ulkopuolella toissavuonna. Ruumiit löydettiin Velka Macan kylästä.

Parhaillaan neljä epäiltyä on syytteessä murhasta tapauksessa, joka nostatti Slovakiassa laajoja protesteja eliitin korruptiota vastaan. Viikkoja jatkuneet mielenosoitukset olivat maassa suurimmat sitten kommunismin kaatumisen liki 30 vuotta aiemmin.

Journalistin ja hänen kumppaninsa murha oli EU-maassa tapahtuneeksi poikkeuksellinen ja harvinaisen häikäilemätön rikos.

Yhteyksiä mafiaan ja politiikkaan?

Tuoreeltaan murhatapaus aiheutti myös Slovakian silloisen pääministerin Robert Ficon eronpyynnön maaliskuussa 2018. Fico johtai Slovakian hallitusta 2006–2010 ja 2012–2018.

Kuciak kirjoitti petostapauksista, joihin oli sekaantunut poliittisia kytkentöjä omaavia liikemiehiä. Artikkeleita julkaistiin usein verkkolehdessä nimeltä Aktuality.sk.

Viimeisessä julkaistussa artikkelissaan hän yhdisti muun muassa itäisessä Slovakiassa asuvia liikemiehiä Italian Ndrangheta-mafiaan ja maata johtavan Smer-puolueen useisiin johtohahmoihin. Lisäksi hän väitti liikemiesten kavaltaneen EU-tukia.

Tunnetun slovakialais-kanadalaisen journalistin Tom Nicholsonin mukaan Slovakian järjestäytynyt rikollisuus ei ole koskaan tappanut journalisteja.

”Italian mafiajengit eivät puolestaan ole kärsineet moisista omantunnontuskista”, Nicholson kirjoitti Politicon artikkelissaan tapahtuneesta 2018.

Slovakian poliisin mukaan Kuciak ja hänen tyttöystävänsä ammuttiin samalla aseella, ja ruumiiden viereen oli aseteltu luoteja varoittavaksi viestiksi. Asetta ei ole vielä löydetty. Poliisin tiedottajien mukaan tappaja oli ammattilainen.

Journalistit ilman rajoja -järjestön mukaan kyseessä oli viides journalistin murha EU:n alueella surmaa edeltäneiden kymmenen vuoden aikana.

Uusimmat

Fingerpori

comic