Uutiset

Slovakiassa murhattu toimittaja selvitti päättäjien kytkentöjä – kuolemantapauksen tutkinta matelee hitaasti eteenpäin

Slovakiaa järkyttäneen toimittajamurhan tutkinta etenee hitaasti voimakkaista kansalaisprotesteista huolimatta. Kansa ryntäsi Slovakiassa kaduille sen jälkeen, kun tutkiva journalisti Jan Kuciák ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuun lopussa.

Ihmiset osoittivat mieltään toimittajavihaa lietsoneita päättäjiä vastaan, samoja joiden toimia Kuciák selvitti.

Tapauksen uusin käänne oli tällä viikolla, kun Slovakian poliisi kuulusteli Kuciákin työparia, tutkivaa journalistia Pavla Holcovaa tiistaina. Kahdeksan tuntia kestäneen kuulustelun päätteeksi poliisi takavarikoi Holcovan puhelimen. Holcova ei luovuttanut poliisille puhelimensa SIM-koodia, vaan sulki puhelimen.

Kuciakin esimies Peter Bardy kertoo Lännen Medialle olleensa kolme viikkoa sitten poliisikuulustelussa.

Viranomaiset ovat kyseenalaistaneet Bardyn ja Holcovan yhteistyöhalukkuuden, ja heidän on väitetty julkaisseen ”vihamielisiä lausuntoja järjestelmästä”. Bardy kuvailee tapausta itsenäisen journalismin vastaisina.

-Suurin ongelma on (Holcovan) puhelimen takavarikointi. Se on vastoin lähdesuojasääntöä. Sekä ilmiantajat että vapaa journalismi ovat vaarassa, hän sanoo.

Populististen liikkeiden nousulla yhteys

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Pauline Adès-Mével pitää kehitystä Euroopassa huolestuttavana. Hän uskoo, että journalisteihin kohdistuneilla hyökkäyksillä ja populististen poliittisten liikkeen valtaan nousulla on yhteys. Päättäjän julistaessa journalistit vihollisiksi hyökkäyksistä tulee yhteiskunnallisesti hyväksyttäviä.

-Mannerta ovat ravistelleet kaksi murhaa, murhan yritys Montenegrossa, tutkivien journalistien uhkailut ja ennennäkemättömät sanalliset hyökkäykset mediaa vastaan, Adès-Mével sanoo.

Sama ilmiö näkyy monessa Keski-Euroopan maassa, myös liberaalina demokratiana pidetyssä Tsekissä. Vaikka valtaosa maan päättäjistä tuomitsi Kuciakin murhan, maan presidentti Milos Zeman ei kommentoinut tapausta useaan päivään.

Zeman on useaan otteeseen hyökännyt mediaa vastaan ja ehdottanut vitsaillen toimittajien likvidointia. Pääministerinä hän yritti muun muassa lakkauttaa arvostetun Respekt-aikakauslehden.

Tsekin toimittajien sananvapaus kiristyy

Journalistien asema Tsekissä on heikentynyt, sanoo Respektin toimittaja Silvie Lauder. Presidentin lisäksi pääministeri Andrej Babis ja äärikonservatiivisen oppositiopuolueen SPD:n johtaja
Tomio Okamura ovat Lauderin mukaan toistuvasti nimenneet heitä kritisoivat journalistit vihollisikseen, jopa valtion vihollisiksi.

-Joskus kadulla ihmiset eivät halua puhua meille, vaan sanovat meidän olevan valehtelijoita, kuten presidenttikin sanoo, Lauder sanoo.

Päättäjien vihamieliset julkilausumat näkyvät piikkeinä uhkauksien määrässä. Keväällä Lauderin kollega alkoi saada jatkuvasti tappouhkauksia, mutta hän on saanut huomata usean vuoden aikana, ettei maan poliisi ota journalisteille lähetettyjä tappouhkauksia vakavasti.

Murhia ja niiden yrityksiä

16.10.2017 Malta
Panaman papereita tutkinut journalisti Daphne Caruana Galizia murhattiin autopommilla.
21.02.2018 Slovakia
Tutkiva journalisti Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa murhattiin kotonaan. Kuciak tutki liikemiesten veropetoksia ja heidän yhteyksiään maan poliittiseen eliittiin.
8.5.2018 Montenegro
Tutkivaa journalistia Olivera Lakicia ampui tuntematon hyökkääjä. Huhtikuussa Lakicin kollegan Saed Sadikovicin kodin lähellä räjähti pommi.
Toukokuussa 2018
Poliisi esti Italian mafiaa tutkivan journalistin Paolo Borrometin murhan. Italiassa moni journalisti on poliisin suojeluksessa vuorokauden ympäri.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic