Uutiset

Soini: EU-käytävillä kyseenalaistetaan jo Itä-Euroopan maille maksettavia tukia

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoo, että EU-kokousten käytäväpuheissa on ryhdytty nostamaan esiin Itä-Euroopan maille maksettavia EU-tukia, koska maat eivät osallistu taakanjakoon turvapaikanhakijoista.

– Semmoinen päivä voi lähestyä, että aletaan katsoa maatalous- ja koheesiotukia Itä-Eurooppaan, Soini totesi politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa Helsingissä.

Soini sanoo, ettei ole hyvä tapa kytkeä asioita tällä tavalla toisiinsa. Hän kuitenkin muistuttaa, että mailta, jotka saavat EU:lta tulonsiirtoja, edellytetään myös vastuuta yhteisistä asioista.

Erityisesti Unkaria hän pitää kovana palana.

Soinin mukaan ratkaisu tilanteeseen ei voi olla, että EU päättää uudesta turvapaikanhakijoita koskevasta taakanjakosopimuksesta, kun edellistäkään sopimusta ei ole saatu pantua toimeen. Hänestä jäsenmaiden pitää vapaaehtoiselta pohjalta sitoutua huolehtimaan osuudestaan.

Soini pitää EU:n ja Turkin välistä sopimusta turvapaikanhakijoista ensimmäisenä askeleena. Sopimuksen mukaan Kreikka käännyttää turvapaikanhakijat takaisin Turkkiin. Soinista on hyvä, että pakolaiset otetaan Eurooppaan suoraan pakolaisleireiltä.

– Balkanin läpi juokseminen ei voinut jatkua, hän toteaa.

Soini ennakoi, että kysymys turvapaikanhakijoista tekee tulevista Eurooppa-neuvoston kokouksista vaikeita.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti