Uutiset

Soini paljastaa myrskyisästä puoluekokouksesta 2017 - Halla-ahon kanssa olisi voitu jatkaa, mutta Huhtasaari ja Hakkarainen olivat liikaa

Entinen ulkoministerin suosikkiprinssinä on pidetty koko ajan Sampo Terhoa. Soini pyysi kuitenkin Halla-ahoa toistuvasti ottamaan puheenjohtajan nuijan itselleen
Timo Soini. Arkistokuva. Kuva: ATTE KAJOVA

Kesäkuu vuonna 2017. Tapahtumapaikkana on Jyväskylä ja siellä perussuomalaisten myrskyisä puoluekokous.

Kokouksessa on luettu saadut äänimäärät puheenjohtajavaalissa. Jussi Halla-aho voittaa selvin numeroin kilpakumppaninsa Sampo Terhon. Tv-ruutu näyttää puheenjohtajan nuijasta vapaaehtoisesti luopuneen Timo Soinin kasvot. Niiltä kuvastaa epäuskoinen ja pettynyt ilme. Soinin perintöprinssiksi kun oli valjastettu Terhoa.

Kieltäytyi aina

Nyt kiivaaseen puheenjohtajapeliin on saatu uutta tietoa.

Soini kertoo tietokirjailija Risto Uimosen tuoreessa, Juha Sipilän (kesk.) hallituskautta käsittelevässä Tulos tai ulos -kirjassa aivan muuta.

Soini sanoo, että hän ehdotti ennen puoluekokousta Halla-aholle, että hän ryhtyisi puheenjohtajaksi.

Halla-aho oli vastannut, ettei hän ole puheenjohtajatyyppiä.

– Pyysin monta kertaa Jussia ottamsaan puolueen johdettavaksi. Vastaus oli aina kielteinen, Soini kertoo.

Suomen Sisu takana

Puoluekokouksessa varapuheenjohtajiksi valittiin Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen sekä Juho
Eerola. Näin ollen koko puoluejohto vaihtui.

Soini pitää yhä kiinni siitä, että vallanvaihto oli kaappaus.

– Fanaatikot tulivat puoluekokoukseen vanhanaikaisen organisoidun toiminnan tuloksena. Suomen Sisu -porukka oli selvästi operaation takana. Halla-ahon kanssa olisi vielä ollut mahdollista jatkaa, mutta Huhtasaari ja Hakkarainen olivat liikaa, Soini täräyttää.

Hän myös vakuuttaa, ettei aloite puolueesta eroamisesta tullut häneltä.

– Olin perustanut puolueen, joten en voinut lähteä hajottamaan sitä. Sanoin vain, että jos muut perustavat uuden eduskuntaryhmän, niin tulen perässä.

Näin Soini kertoi Uimoselle toukokuussa 2019.

Vanha samurai ei kestä

Soini teki päätöksen politiikan suhteen jo keväällä 2017.

– Ilmoitin maaliskuussa, etten pyri enää puheenjohtajaksi. Tein samalla henkisen päätöksen, etten jatka politiikassa. Vanha samurai ei lähde muitten palvelijaksi. Totesin, että jos jatkan vielä puolueen johdossa, niin paikat eivät kestä.

Kirja paljastaa myös sen, että Sipilä päätti jo vuonna 2018, että hän luopuu keskustan puheenjohtajuudesta, mikäli puolue ei tule ykköseksi vaaleissa. Edes kakkossija ei olisi tyydyttänyt Sipilää.

Keskusta koki kevään eduskuntavaaleissa historiallisen suuren tappion.

Uusimmat

Fingerpori

comic