Uutiset

Soini piikitteli halla-aholaisia: "Ei se sillä hoitunut, että torilla piti rajat kiinni -kylttiä"

Perussuomalaisten puoluekokous jatkui sunnuntaina aamulla ministerien kyselytunnilla.

Asetelma oli erikoinen, kun ulkoministeri Timo Soinilta kysyttiin aluksi, millaisia mahdollisuuksia Suomella on syventää taloudellista suhdettaan Puolaan.

-Puola on Suomelle tärkeä ja hyvä yhteistyökumppani.

-Puolan laki ja oikeus -puolue on samassa ryhmässä perussuomalaisten kanssa Euroopan parlamentissa. Uskon, että tulevaisuudessa Itämeren alue tiivistyy kaupallisesti, mutta myös ulko- ja turvallisuuspoliittisesti, Soini pyöritteli ja kertoi käyneensä Gdanskissa.

Lauantaina valittu uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho istui eturivissä ja kuunteli perussuomalaisten ministerinelikon vastauksia.

Tuokio Jyväskylän Paviljongissa saattoi olla historiallinen, sillä se oli mahdollisesti viimeinen, kun Soini esiintyi julkisesti ulkoministerinä ennakkoon sovitussa tilaisuudessa.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo puhutteli Soinia ”arvoisaksi ulkoministeriksi” ja kysyi tältä jäsenistöltä ennakkoon tulleen kysymyksen siitä, ketkä vastapuolet ja mitkä neuvottelut olivat erityisesti jääneet mieleen.

Kysymyksen olisi voinut tulkita koko uraa koskevaksi, mutta Soini koki sen koskeneen kahden vuoden ulkoministerikauttaan.

Soini mainitsi ensimmäisenä nimeltä Britannian ja Venäjän ulkoministerit, Boris Johnsonin ja Sergei Lavrovin.

-Jotkin asiat ovat tosi vaikeita. Esimerkiksi, kun Venäjä laittomasti valtasi Krimin ja Ukrainassa on sota, niin se on vaikuttanut ulkopoliittiseen ympäristöömme. Sodat ja maahanmuuttoliikkeet ovat olleet sellaisia tosi vaikeita asioita hoitaa, Soini pohti.

Soinin äänestä heijastui halu viestiä saliin hiljalleen Jyväskylän hotelleista valuneille jäsenille, että politiikassa asioiden toteutuminen vaatii malttia, sitkeyttä ja rauhallisuutta neuvotella päämäärätietoisesti.

-Sanonpa nyt senkin, että silloin, kun Suomeen tuli Venäjän kautta ihmisiä, niin kyllä se vaati kovat neuvottelut monella tasolla. Ei se sillä hoitunut, että torilla piti kyltistä kiinni, että rajat kiinni. Kyllä tarvittiin neuvotteluita, ja neuvotteluiden kautta saatiin asia hoidettua, Soini painotti.

Viesti oli tulkittavissa avoimeksi piikittelyksi kiihkeimpien halla-aholaisten suuntaan. Monet Halla-ahon kannattajat ovat arvostelleet Soinia siitä, ettei tämä olisi tehnyt tarpeeksi pakolaiskriisin ratkaisemiseksi ja perusteettoman maahantulon estämiseksi.

Soini kokee tehneensä asiassa ulkoministerinä paljonkin neuvottelemalla vaikeista asioista Suomen hallituksen edustajana niin Euroopan unionissa kuin Venäjän kanssa.

Vastauksensa, joka alkoi muistuttaa hiljaisia jäähyväisiä, Soini päätti muistuttamalla perussuomalaisia Arktisen neuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden alkamisesta ja siihen liittyneestä julistuksesta.

-Arktisen neuvoston puheenjohtajuus ja julistus ovat iso asia. Se voi tuoda meille paljon työtä, hyvinvointia, pohjoisen ratoja ja investointeja, jos se osataan hoitaa. Sen julistuksen neuvottelut Suomen delegaation johtajana onnistuin hoitamaan tosi hyvin. Se jäi myönteisenä mieleen, Soini sanoi.

Lopuksi Soini herkistyi.

-Kaiken kaikkiaan hyvät ystävät, maailma on levoton. Terrori-iskut ovat olleet karmeita, ja ikävä kyllä ne tulevat jatkumaan. Toivottavasti eivät Suomessa, Soini sanoi vakavana.

Kyselytunnin jälkeen Soini kertoi toimittajille, että hän tulee kyllä myöhemmin kertomaan näkemyksensä siitä, mitä perussuomalaisille hänen mielestään tapahtui Jyväskylässä.

Sunnuntaina ei vielä ole Soinin mukaan sopiva hetki. (Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic