Uutiset

Soini teknologian murroksesta: "Ennen monen elämää hallitsi Alkon ovi, nyt sen tekevät "algo-rytmit"

Jolleivät kansaa kuuntele kunnon populistit, sen tekevät ääriainekset, ulkoministeri Timo Soini varoitti suurlähettiläspäivillä.
Ulkoministeri Timo Soini antoi läppärilaukkunsa avustajalleen ennen suurlähettiläskokouksen alkamista Helsingissä maanantaina.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan poliitikot eivät ymmärrä, että teknologia on mullistanut politiikan tekemisen ja että tämä muuttaa myös yhteiskuntia.

– Koko maailma näyttäytyy kämmenellä kännykästä. Samalla monen näkökulma kapenee.

– Ihmiset pyörivät omissa face-skuupeissaan, hakevat tukea mielipiteilleen. Ennen monen elämää hallitsi Alkon ovi, nyt sen tekevät ”algo-rytmit”, kun riippuvuuksista puhutaan.

– Tiedon todenperäisyys ei kiinnosta. Kaiken saa sanoa ja jakaa eteenpäin. Kielenkäyttö kovenee, Soini kuvaili muutosta puhuessaan suurlähettiläspäivillä.

”Populismi käyttää teknologiaa parhaiten”

Soinin mukaan populismi osaa käyttää teknologiaa ehkä parhaiten.

– Politiikan tekemisessä ei ole selkeitä sääntöjä. Rajoja kokeillaan kotitekoisesti, mutta myös vieraat vallat hyödyntävät some-maailman oppeja.

Kansalaisten luottamusta instituutioihin heikennetään ja vaalien koskemattomuutta pyritään horjuttamaan.

– Tämä syö demokratiaa ja lisää turvattomuuden tunnetta. Näin murennetaan myös kansainvälisen järjestelmän tukea.

Vaalien tulokset riippuvat niin sanottujen hiljaisten liikkeelle saamisesta.

– Anonyymi peukuttaminen vyöryttää ja hyödyttää tänään yhteen suuntaan, huomenna johonkin toiseen.

– Vanhat puolueet hapertuvat. Liikkuvien äänestäjien osuus kasvaa huimasti. Vaalien tulokset aiheuttavat umpikujia. Hallitusten aikaansaaminen on hien takana, Soini analysoi kehitystä.

Soini ennakoi, että muutos tulee jatkumaan myös Euroopan parlamentin vaaleissa.

– Yhteiskunnallisista asioista päättäminen ei saisi olla liian helppoa, ei yhden klikkauksen päässä.

”Kunnon populisti eroaa lärväilijöistä”

Soini kuvaili itseään oikean sortin populistiksi ja toivoi, että some-politiikan pidemmän ajan vaikutuksia pohdittaisiin ihan tosissaan.

– Jos nykymuotoista yhteiskuntaa ja politiikkaa vielä jollain tavalla pidetään arvossa, kuten itse teen, Soini sanoi.

Hän varoitti, että jolleivät kansaa kuuntele kunnon populistit, sen tekevät ääriainekset, minkä seurauksia voi vain arvailla.

– Minä hoidin kunnon populistina asiat niin, että kun tuli kannatusta, niin ne äänet ja valta vietiin myös tekemään päätöksiä. Eikä vain lärvitä tuolla eikä oteta vastuuta mistään. Siinä on kunnon populistin ja lärväilijän ero, hän selitti toimittajille puheensa jälkeen.

Soini itse ei henkilökohtaisesti ole esimerkiksi Facebookissa eikä Twitterissä. Miten voi menestyä olematta sosiaalisessa mediassa?

– Pitää olla tarpeeksi hyvä ja olla muutakin sanottavaa.

Gepardihattuja ei enää mainita

Soinin puheen ulkopoliittinen pääviesti oli se, ettei meillä voi olla varaa olla panostamatta Afrikkaan. Takavuosikymmeninä hän oli vielä sitä mieltä, että Suomen kehitysapu hyödyttää gepardihattuisia diktaattoreita.

– Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään. Tosiasia on se, että me olemme leikanneet kehitysyhteistyön määrärahoja.

– Mutta nyt on mentävä uuteen aikaan. Afrikkalaiset kollegat sanoivat minulle Kööpenhaminassa, että tehdään kauppaa, ei pelkästään apua. Näistä syntyy hyvä yhdistelmä.

Soini hauskuutti yleisöä toteamalla, että tämä oli hänen viimeinen puheensa ministerinä edustustopäällikköpäivillä – siis tällä hallituskaudella.

Se ei Soinin mukaan ollut kuitenkaan ilmoitus jatkohaluista.

– Kuulostaisi niin lopulliselta ja dramaattiselta sanoa, että nyt minä tässä viimeistä kertaa puhun ministerinä. Aina täytyy löytää myönteinen näkökulma, että ehkä tämä ei ollutkaan viimeinen kerta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti