Uutiset

Soini väläyttää jatkamista eduskunnassa - ivaa Halla-ahon sivaritaustaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) pitää mahdollisena, että hän asettuisi ehdolle vielä seuraavissa eduskuntavaaleissa keväällä 2019. Soini kertoo asiasta toimittaja Lauri Nurmen tänään tiistaina julkaistussa kirjassa Perussuomalaisten hajoamisen historia.

-En sitä viitsi sulkea pois. Voin olla ensi vaaleissa ehdokkaana. Voi olla, että en ole. Politiikassa on sellainen ikävä piirre, että ei kannata hirveästi selittää. Kannattajasi eivät selityksiäsi kaipaa, eivätkä vastustajasi niitä usko, ulkoministeri pohtii kirjaan tehdyssä haastattelussa.

Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen on spekuloitu eri virkanimityksillä, joita Soinille oltaisiin valmistelemassa. Julkisuudessa on veikkailtu muun muassa suurlähettilään paikkaa Lontoossa tai pankkiirin virkaa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa. Soini ei kirjassa ota kantaa huhuihin.

Salkku ei ratkaissut

Soini kiistää lähteneensä viime kesällä perussuomalaisista siksi, että olisi muuten menettänyt ulkoministerin paikan.

-Me, jotka lähdimme, emme suostuneet olemaan Jussi Halla-ahon johtamassa puolueessa. Siitä oli kysymys, Soini sanoo kirjassa.

Hän viittaa Jyväskylän puoluekokouksessa valitun uuden puoluejohdon jyrkkiin ulkomaalaisvastaisiin puheisiin.

Soini kuvailee Halla-ahoa älykkääksi kirjoittajaksi, mutta ei usko tämän pysyvän pitkään perussuomalaisten johdossa. Hän ei luota Halla-ahon johtajankykyihin.

-En pidä häntä johtajatyyppinä ollenkaan. Eivät sivarit ole kenraaleita, reservin alikersantti Soini kuvailee siviilipalveluksen käynyttä seuraajaansa.

Aikoi erota jo 2014

Nurmen haastattelussa Soini tunnustaa suunnitelleensa perussuomalaisten puheenjohtajuudesta luopumista jo vuonna 2014. Hänen tarkoituksensa oli jättää tehtävänsä Turun puoluekokouksessa kesällä 2015.

Yksi galluptulos kuitenkin muutti Soinin mielen – vaikka hän on julkisesti usein väheksynyt kyselyjen merkitystä.

Soini kertoo, että Ylen joulukuussa 2014 julkaisema puoluekannatusmittaus sai hänet jatkamaan vielä yhden puheenjohtajuuskauden. Tuossa kyselyssä perussuomalaisten kannatus oli pudonnut reiluun 13 prosenttiin.

-Tajusin, että ei perhana, häviämme vaalit, jos en vedä niitä. Velvollisuudentunnosta jatkoin, Soini paljastaa.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Soinin johtama perussuomalaiset nousi maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja lähti ensimmäistä kertaa hallitukseen.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic