Uutiset

Soinin valtiosihteeri vahvistaa: Sipilää informoitiin tiiviisti

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) valtiosihteeri Samuli Virtanen kertoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pidettiin tiiviisti ajan tasalla perussuomalaisten kesäisen puoluekokouksen käänteistä. Lännen Median toimittajan Lauri Nurmen tänään julkaistussa kirjassa Virtanen nimetään perussuomalaisista irtautuneen ryhmän ja pääministerin väliseksi yhteyshenkilöksi.

Virtasen tehtävä loikkausprojektissa oli tiedottaa Sipilän kabinetille, miten hanke etenee.

Virtanen vahvistaa Lännen Medialle, että hän lähetti Virossa olleelle Sipilälle tietoja jo kesken puoluekokouksen. Hän sanoo välittäneensä ”tunnelmia Jyväskylästä” jo lauantaina. Puheenjohtajaäänestyksen selvittyä tunnelmat olivatkin matalalla.

-Ei tarvitse olla kovin syvällä politiikassa ymmärtääkseen, ettei keskustalla ja kokoomuksella ole mitään valmiuksia lähteä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyöhön, Virtanen sanoo.

-Kun lauantaina Jyväskylässä äänestystulos selvisi, tunnelma kaikilla oli, että tämä oli tässä. Hallitus kaatuu, hän kuvaa ensireaktioita.

Virtanen kertoo keskustelleensa jo lauantaina useampaan kertaan perussuomalaisten ministerien kanssa erilaisista vaihtoehdoista jatkon suhteen. Hänen roolinsa oli alusta lähtien aktiivinen. Sunnuntain aikana Virtanen tiedotti Sipilän väkeä, kun loikkaukseen valmiita kansanedustajia alkoi kertyä riittävä määrä.

Maanantaina Virtanen osallistui pääministerin virka-asunnolla pidettyyn tapaamiseen, jossa Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) haastattelivat Halla-ahoa.

Nurmi esittää kirjassaan, että Virtanen lähetettiin Kesärantaan ikään kuin soinilaisten salaliittolaisten vakoojana. Hänen virallinen roolinsa oli toimia perussuomalaisten eduskuntaryhmän valtiosihteerinä, mutta varsinaisesti Virtasen tehtävä oli raportoida hallitusneuvottelujen edistymisestä. Halla-aho ei häntä pyytänyt paikalle.

Virtasen mukaan osallistumisesta oli kuitenkin sovittu jo aiemmin. Hän sanoo, että Sipilä oli pyytänyt hänet maanantaiksi Kesärantaan jo ennen puoluekokoustapahtumia.

-Olen istunut trion kokoonpanossa jo hallitusneuvotteluista lähtien. Meillä on aina ollut tapaamisissa mukana kolme ministeriä (Sipilä, Orpo ja Soini) ja joka ryhmästä joku virkamiespuolelta, Virtanen huomauttaa.

-Sipilä sanoi trion viimeisimmässä tapaamisessa ennen puoluekokousta – olisiko se ollut keskiviikkona tai torstaina – että maanantaiaamulla trio koolle. Pääministeri sanoi minulle, että ”Tule sinä Samuli kanssa, tulee sieltä sitten kuka tahansa uusi puheenjohtaja”.

Virtanen kertoo ilmoittaneensa ennen puheenjohtajavaalia Halla-aholle ja Sampo Terholle, että uutta puheenjohtajaa odotetaan maanantaiksi Kesärantaan.

Hänen mukaansa keskustelut Sipilän, Orpon ja Halla-ahon välillä sujuivat rakentavassa hengessä ja olivat asialliset. Nurmen kirjan mukaan tuossa vaiheessa oli jo selvää, että hallitus tulee jatkamaan soinilaisten loikkareiden tukemana, ilman perussuomalaisia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic