Uutiset

Sojuz-rakettiin tuli toimintahäiriö, miehistö teki hätälaskun

Kosmonautti Aleksei Ovtshinin (vas.) ja astronautti Nick Hague astelivat kohti Sojuz-kantorakettia varhain torstaina.

Torstaina laukaistun venäläisen Sojuz MS-10-raketin toimintaan tuli lähdön jälkeen häiriö, minkä takia raketin miehistö jätti raketin ballistisella laskeutumiskapselilla.

Venäläinen kosmonautti Aleksei Ovtshinin ja amerikkalainen astronautin Nick Hague oli lähetetty Sojuz-raketin kyydissä kansainväliselle ISS-avaruusasemalle, kun raketin moottoriin tuli jokin häiriö.

Videokuva Sojuzin sisältä näytti, kuinka raketin toimintahäiriö vetäisi miehet tuoliltaan painottomaan tilaan ja sai heidän raajansa heilumaan holtittomasti. Kaksikko päätti tehdä hätälaskun.

Laukaisussa ei häiriöitä

Ensimmäisen tietojen mukaan miehet laskeutuivat Maan pinnalle vahingoittumattomina. Venäjän Interfax-uutistoimiston mukaan kaksikko ei tarvitse lääkärihoitoa.

Raketti oli lähetetty matkaan Baikonurista, joka on neuvosajalta periytyvä avaruuskeskus Kazakstanissa.

Laukaisua seurannut Reutersin toimittaja kertoi, että lähtö näytti sujuneen moitteettomasti, joten ongelmien on täytynyt ilmetä ylemmissä ilmakerroksissa.

Epäonnistuneen laukaisun seurauksena Venäjän avaruushallinto on RIA-uutistoimiston mukaan keskeyttänyt toistaiseksi miehitettyjen avaruuslentojen lähettämisen. Seuraava oli merkitty lokakuun viimeiselle päivälle.

Ovtshininin ja Haguen tarkoituksena oli ollut viettää kuusi kuukautta ISS-avaruusasemalla ja tehdä siellä tieteellisiä kokeita.

Asemalla kuusi ihmistä

ISS on Maata pysyvästi kiertävä miehitetty avaruusasema. Se lentää vajaan 400 kilometrin korkeudella Maasta.

Aseman ensimmäinen osa laukaistiin avaruuteen vuonna 1998. Marraskuusta 2000 saakka asemalla on ollut vähintään kaksi ihmistä. Kun asema valmistui lopullisesti vuonna 2011, vakiintui miehistön kooksi kuusi.

Amerikkalaisten avaruussukkuloiden käytön lopettamisen jälkeen miehistönkuljetuksissa on käytetty venäläistä Sojuz-rakettia. Siinä on paikka kolmelle henkilölle.

Asemalla on oleskellut useiden maiden astronautteja. Siellä on pistäytynyt myös neljä avaruusturistia, jotka maksoivat kokemuksestaan 20 miljoonaa dollaria.

Avaruusaseman on määrä toimia vuoteen 2028 saakka.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti