Uutiset

Sokerivero Suomeen? - Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa terveysperusteista valmisteveroa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaa Suomeen sokeriveron.

Valiokunta esittää tiistaina valtiovarainvaliokunnalle antamassaan lausunnossa valmisteverotuksen kehittämistä terveysperusteiseksi. Sen mukaan terveysperusteinen vero olisi ensi vaiheessa syytä kohdistaa sokerin määrään elintarvikkeissa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tiistainen lausunto oli yksimielinen eli sen takana seisovat niin hallitus- kuin oppositiopuolueidenkin edustajat.

Lausunto liittyi hallituksen esitykseen luopua makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaverosta ensi vuoden alusta alkaen. Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää päätöstä valitettavana, sillä sen mukaan se todennäköisesti lisäisi näiden tuotteiden kulutusta ja niiden käytöstä johtuvia terveyshaittoja. Valiokunta katsoo, että makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteveroa on kehitettävä terveyttä edistävään suuntaan.

Terveysperusteisessa verossa veron määrä voidaan asettaa siten, että vero nousee tuotteen sisältämän haitallisen ravintoaineen määrän kasvaessa. Silloin paljon sokeria sisältäviä tuotteita verotettaisiin raskaammin kuin vähän sokeria sisältäviä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) kehottaa ottamaan mallia esimerkiksi Tanskasta, Norjasta tai Unkarista, joissa on käytössä vastaavanlaisia veroja.

– Pitkällä tähtäimellä veroa pitäisi laajentaa koskemaan kansanterveydellisin perustein myös muita terveydelle haitallisia tuotteita, esimerkiksi suolaa ja kovaa rasvaa. Kansanterveyden jättäminen huomiotta verotuksessa lisää terveysmenoja tulevaisuudessa ja syventää väestön sosiaalista eriarvoisuutta. Verotuksella voidaan tukea kansanterveyttä, jos poliittista tahtoa löytyy, Eloranta toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti