Uutiset

Somalimaan kahdella presidenttiehdokkaalla vahvat Suomi-yhteydet

Somalimaassa järjestetään ensi maanantaina presidentinvaalit. Kolmesta ehdokkaalla kahdella on vahvoja kytkyjä Suomeen, sillä sekä Faisal Ali Warabe että Abdirahman Mohamed Abdillahi ovat molemmat asuneet Suomessa.

Ainakin Oikeus ja hyvinvointi -puolueen Warabe on saanut myös Suomen kansalaisuuden ja hän Suomessa ollut mukana Sdp:n toiminnassa. Suomeen Warabe tuli 1990, kun hänen ja monen muun oli lähdettävä pakoon Somalian alueen sisällissotaa. Espoolainen Warabe opiskeli 1990-luvulla Helsingin yliopistossa sosiaalipolitiikkaa.

Warabe pyrki Somalimaan presidentiksi myös vuonna 2010. Tuolloin Suomen Kuvalahden haastattelussa hän nosti köyhyyden vastaisen taistelun pääteemakseen.

Puolestaan Abdirahman Mohamed Abdillahi tuli Suomeen Venäjältä vuonna 1996 perheenyhdistämisen kautta. Hänen perheensä oli tullut Suomeen muutamaa vuotta aiemmin. Abdillahi edustaa Wadani-puoluetta.

Abdillahi ja Warabe ovat tunteneet toisensa Wadani-puolueen nettisivujen mukaan jo pitkään. He ovat todennäköisesti tehneet yhteistyötä jo Suomessa asuessaan.

Kolmas presidenttiehdokas on Muse Bihi, joka edustaa ”Rauhan, yhtenäisyyden ja kehityksen” -puoluetta.

Nykyinen presidentti Ahmed Mohamed Silanyo ei enää asettunut ehdolle. Somalimaassa pidettyjä vaaleja on pidetty demokraattisesti järjestettyinä.

Somalimaa on eri asia kuin sen naapurissa sijaitseva Somalia. Somalimaa julistautui itsenäiseksi vuonna 1991, mutta sen itsenäisyys ei ole saanut tunnustusta kansainväliseltä yhteisöltä. Somalimaa on ollut pitkään huomattavasti rauhallisempi kuin väkivaltaisuuksien riepottelema Somalia.

Somalimaan ja Somaliaan kuuluvan Puntmaan välillä on ollut kiistelyä tiettyjen maa-alueiden hallinnasta.

Somalimaassa on noin 3,5-4 miljoonaa asukasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti