Uutiset

Sopeutumiseläkkeiden kohtalo seuraavaksi eduskuntaryhmiin –johtopäätökset vasta sen jälkeen

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuivat perjantaina puhemies Paula Risikon (kok.) kutsusta käsittelemään kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden kohtaloa.

-Työ etenee. Sovimme eduskuntaryhmien puheenjohtajien kesken, että asia viedään seuraavaksi eduskuntaryhmien käsittelyyn toukokuun aikana, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen mukaan johtopäätösten aika on vasta sen jälkeen, kun ryhmät ovat käsitelleet esitystä. Sitä ei ole vielä loppuun saakka rakennettu.

-Nyt on tärkeätä, että ryhmät pääsevät ottamaan kantaa kokonaisuuteen. Sen jälkeen lopullinen ratkaisu syntyy, jos on syntyäkseen. Uskon ja toivon, että syntyy.

Kaikkonen kieltäytyi avaamasta julkisuuteen periaatteita, joiden pohjalta ratkaisua yritetään.

-Mutta totta kai kysymys on ennen muuta sopeutumiseläkkeiden kohtalosta ja tulevaisuudesta. Uskoisin, että ratkaisut syntyvät ennen kesää.

Puhemies Paula Risikko esitti huhtikuussa ryhmänjohtajille, että sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan ja muutetaan kaikkien osalta sopeutumisrahaksi.

Selvitystyön asiassa aloitti jo edellinen puhemies Maria Lohela (sin.). Muutoksista on pyydetty lausunnot johtavilta oikeusoppineilta. Erityisenä kysymyksenä on ollut se, voidaanko jo maksussa oleviin sopeutumiseläkkeisiin puuttua.

Suurimpana epäkohtana nykyjärjestelmässä on pidetty sitä, että entinen kansanedustaja on voinut samaan aikaan sopeutumiseläkkeen kanssa nostaa huomattavia pääomatuloja.

Sopeutumiseläkkeiden poistamista vaaditaan myös eduskunnalle luovutetussa kansalaisaloitteessa.

Sopeutumiseläke

Ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla.

Ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan. Sopeutumiseläkettä maksetaan vain siltä osin kuin eläke ei yhdessä ansiotulojen kanssa ylitä kansanedustajan eläkkeen enimmäismäärää.

Sopeutumisraha

Niille kansanedustajille, joiden edustajantoimi on alkanut 1.3.2011 jälkeen, ei makseta sopeutumiseläkettä, vaan sopeutumisrahaa.

Sopeutumisrahaa maksetaan edustajantoimen pituudesta riippuen enintään kolmen vuoden ajan edustajantoimen päättymisestä.

Sopeutumisrahan maksamiseen vaikuttavat saajan ansio- ja pääomatulot. Kokopäivätyöhön siirtymisestä on aina ilmoitettava eläkelaitokselle, jotta sopeutumisrahan maksaminen keskeytetään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic