Uutiset

Sopimuskiista veti Yösyötön Finnkinon teattereista

Perjantaina ensi-iltansa saavan Marja Pyykön ohjaaman Yösyötön piti olla Finnkinon kuukauden elokuva.

Nyt elokuva ei ilmeisesti ole menossa Finnkinon teattereihin lainkaan, vaikka sekä Finnkinon että elokuvan levittäjän Nordisk Filmin edustajat sanovat niin toivovansa. Asiasta yritetään yhä neuvotella.

Finnkino ja Nordisk Film eivät ole päässeet sopuun elokuvan vuokrahinnasta. Kiistan kumpikin osapuoli lähetti tänään keskiviikkona asiasta oman tiedotteensa.

Finnkinon tiedotteessa sanotaan, että Nordisk Film päätti estää elokuvan lipunmyynnin. Nordisk Film puolestaan sanoo, ettei elokuva ollut tervetullut Finnkinon teattereihin tavanomaisin ehdoin.

Osa isompaa kiistaa

Elokuvien esittämisestä sovitaan Finnkinon ja Nordisk Filmin kesken elokuvakohtaisesti, mutta tiettyjen raamien puitteissa.

Siitäkin osapuolilla tosin tuntuu olevan hieman epäselvyyttä, miten sitovia raamit ovat. Finnkinon mukaan raamisopimus tuli tiensä päähän ja osapuolet ovat olleet sopimuksettomassa tilassa maaliskuusta lähtien.

Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman puolestaan sanoo, että kyseessä ei ollut raamisopimus, vaan elokuvakohtaisten sopimusten pohjana toiminut taulukko.

Oli kyseessä kumpi tahansa, Finnkino avasi maaliskuussa neuvottelut raamien uudistamisesta.

-Niistä on keskusteltu edellisen kerran vuonna 2012. Sen jälkeen olemme lisänneet kapasiteettia ja tehneet mittavia investointeja teattereihin. Ehtoja on perusteltua käydä aika ajoin läpi, sanoo Finnkinon myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Peltola.

Peltola sanoo, että neuvottelut eivät ole edenneet alkua pidemmälle. Nymanin mukaan Nordisk Film ei voi suostua Finnkinon esittämiin muutoksiin.

-He halusivat elokuvan lipputuloista aiempaa suuremman osuuden ja meidän mielestämme vaatimus on kohtuuton.

Finnkinon tiedotteessa sanotaan, että päätös evätä Yösyötön lipunmyynti on Nordisk Filmin yritys vaikuttaa sopimusneuvotteluihin. Yösyötön tuottaja Markus Selin puolestaan palauttaa pallon teatteriketjulle.

-Tämä tapahtui maanantaina ja ensi-ilta on perjantaina. Tällä tähdättiin siihen, että meidän olisi pakko hyväksyä uudet ehdot ja sitten niistä tulisi muiden kohdalla automaatio.

-Meidän mielestämme esittämämme raamit ovat kohtuulliset ja perustellut. Se, että tämä kulminoitui tällä viikolla tähän, on kaikkien kannalta surullinen juttu, Finnkinon Peltola sanoo.

Selin kuvaa Yösyötön joutumista sopimuskiistan panttivangiksi jonkinasteiseksi katastrofiksi elokuvalle, koska Finnkinon markkinaosuus on Suomessa niin suuri.

-Mutta jos emme laita hanttiin, kotimaista elokuvaa ei enää ole, hän sanoo.

Elokuva-ala on ollut viime vuosina murroksessa, koska tallennemyynnin osuus on romahtanut. Verkon suoratoistopalvelut puolestaan eivät vielä ole osoittautuneet rahasammoksi.

-Elokuvat pitää nykyisin rahoittaa käytännössä kokonaan teatterimyynnillä, Nyman sanoo.

Koskee 11 paikkakuntaa

Se, että Yösyöttöä ei nähdä Finnkinon teattereissa, vaikuttaa elokuvan levitykseen 11 paikkakunnalla. Nymanin mukaan elokuvan näytökset pyritään varmistamaan kaikilla niillä.

Nordisk Film on neuvotellut pienempien teattereiden kanssa, mutta osa paikkakunnista on sellaisia, joilla Finnkino on ainut toimija.

Esimerkiksi Turussa elokuvaa näytetään tiloissa, joissa on aiemmin toiminut elokuvateatteri. Muilta paikkakunnilta kartoitetaan sopivia tiloja, joissa elokuva voitaisiin esittää siirrettävällä kalustolla.

-On olemassa yrityksiä, joilla on käytössään sellaista kalustoa. Tällöin he toimisivat elokuvan esittäjänä, Nyman sanoo.

Finnkino esittää vuosittain noin 40 Nordisk Filmin levittämää elokuvaa, joiden joukossa on sekä kotimaisia että ulkomaisia elokuvia. Kumpikaan sopimuskiistan osapuoli ei tahdo, että se laajenee koskemaan muitakin elokuvia.

-En halua maalailla sellaista tulevaisuutta. Haluamme käydä keskustelua hyvässä hengessä, Peltola sanoo.

-Olemme kokeneet Finnkinon hyväksi kumppaniksi, jonka kanssa on pystytty sopimaan tuotonjaosta aiemminkin, Nyman lisää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic