Uutiset

Söpöysvaroitus! Näin suomalaiset some-eläimet keräävät kehuja, Topilla on jopa oma fanituotekauppa

 

-Niin söpö!!!!! Tykkäsin videosta jo ennen kuin edes katsoin sitä, sillä tiesin, että se on hyvä!

-Voi että kun Topi on ihana, rakastan tätä kanavaa!

Näin kommentoidaan Topi the Corgin uusinta videota, jossa sinihattuinen Topi istuttaa multaan suuren, punaisen begonian ja hoitaa sen jälkeen kastelutyöt huolella.

Topi the Corgi on paitsi pieni älykäs koira, myös suuri suomalainen somejulkkis, jonka videoita katsotaan ja kommentoidaan ympäri maailmaa. Pelkästään Topin Facebook-tilillä on 592‑000 seuraajaa.

-Uskomaton fiilis! On yhä vaikea uskoa, kuinka laajalti videot ovat levinneet, Topin omistajat ja videoiden tekijät Riikka Mielonen ja Esko Pekkanen hämmästelevät.

Topilla on uskollisia faneja muun muassa Yhdysvalloissa, Intiassa ja Saksassa.

-Kehut ja myönteinen palaute lisäävät innostusta jatkaa videoiden tekemistä, josta nautimme muutenkin, Mielonen sanoo.

Topi on videokuningas, mutta sillä on myös omat kotisivut ja fanituotekauppa. Kauppa käy niin hyvin, että esimerkiksi tämän vuoden Topi-kalentereita Mielonen ja Pekkanen joutuivat tilaamaan lisää kolmeen otteeseen.

 

Minipossu Esteri rakastaa isäntäänsä

Toisenlainen some-julkkis on minipossu nimeltään Esteri. Vaikka Esteri viihtyy hyvin talon kolmen koiran seurassa, sen suuri rakkaus on talon isäntä, jota vastaan sika kiiruhtaa portille innoissaan tämän palatessa töistään.

Olimme isännän kanssa laiturilla. Katselimme järveä, jonka pinta kimalteli sangen kauniisti auringon paisteessa. En kysynyt mitään, mutta isäntä aavisti mitä aprikoin ja sanoi minulle: ”Älä huoli, Esteri. Lämmitetään sauna ja tehdään saunavastat. Saunan jälkeen kaikki on jo paremmin.”

Esterin Facebook-seuraajien määrä on Topia huomattavasti vähäisempi, 8 500. Videoiden kansainvälisen kuvakielen sijaan Esteri ihastuttaa seuraajiaan omistajansa Aulikki Arkon tulkitsemilla pohdinnoillaan.

-Esterin kautta pystyy huumorin avulla nauramaan myös omille puutteilleen, Arkko hymähtää.

 

Some toimii identiteettien rakentajana

Sosiaalisen median tutkija Suvi Uski ja filosofi Elisa Aaltola eivät hämmästele hetkeäkään lemmikkieläintilien suurta suosiota.

Tilien ylläpitäjät eli eläinten omistajat kertovat motivaatiokseen hyvän mielen tuottamisen eläinten seuraajille.

-Uskon, että ihmiset yksinkertaisesti kaipaavat viattomien otusten tuomaa hyvää fiilistä ympäristöstä tulevan jatkuvan paineen sijaan, Elli ja Manu -kaneistaan kuvia postaava Sini Taskinen arvioi.

Ilmiötä selittävät myös laajemmat tekijät. Ensinnäkin Instagramin käyttö on Suvi Uskin mukaan yleistynyt selvästi parin viime vuoden aikana.

Elisa Aaltola puolestaan huomauttaa, että sosiaalinen media on tärkeä identiteetin rakennusväline.

-Kun samaan aikaan puhe eläinten kognitiivisista taidoista ja mielen kyvyistä on yleistynyt, ei ole ihme, että myös lemmikkejä kuvataan yksilöinä sosiaalisessa mediassa, hän toteaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic