Uutiset

Sortunut kansallispuiston kävelysilta

Metsähallitus oli rajoittanut siltaa samanaikaisesti käyttävien määrää. Syynä sortumiseen oli kuitenkin rakennusvirhe.
Repoveden sortunut silta oli valmistunut vuonna 1987.

Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa sortunut riippusilta oli väärin, suunnitelmista poikkeavalla tavalla, toteutettu. Tämä käy ilmi maanantaina julkistetusta asiantuntijaselvityksestä.

Silta sortui heinäkuun alussa osittain kun sitä oli ylittämässä yhdeksän ihmistä. Kukaan ei loukkaantunut turmassa.

Silta on 50 metriä pitkä ja kulkee noin 10 metrin korkeudessa Kapiaveden yli.

Selvityksen tehnyt Ramboll-yhtiö toteaa, että riippusillan pyöröteräksinen ankkuritanko petti. Murtuminen johtui siitä, että ankkuritangon asento oli toisenlainen kuin suunnitelmissa oli määritelty.

– Ankkuritangon virheellinen asento on aiheuttanut sille taivutusrasituksen, jota ei ole todennäköisesti otettu siltaa suunniteltaessa huomioon. Virheasento on mahdollisesti johtunut työaikaisesta suunnitelmamuutoksesta, inhimillisestä ajatusvirheestä tai sekaannuksesta, Rambollin tiedotteessa todetaan.

Siltaa ei ollut myöskään mitoitettu Suomen ilmasto-olosuhteisiin.

– Ajoittainen lumen aiheuttama ylikuorma yhdessä taivutusjännityksen kanssa nopeuttaa rakenteen väsymistä ja on todennäköisesti aiheuttanut särön etenemisen ankkuritangossa. Ankkuritangon murtumakohta oli huonosti havaittavissa betonirakenteen sisällä, Rambollin tiedotteessa sanotaan.

Ramboll suosittelee, että Metsähallitus tarkastaisi kaikki valtion mailla olevat sillat. Ne pitäisi myös lisätä Liikenneviraston rekisteriin, jolloin niiden ylläpito voitaisiin organisoida muiden siltojen tapaan.

Repoveden sortunut silta oli valmistunut vuonna 1987. Sen rakennutti silloinen Valkealan kunta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti