Uutiset

Sosiaali- ja terveysministeriö rajoittaa kahden kipu- ja kuumelääkkeen myyntiä – toinen on laajasti käytetty parasetamoli

Rajoitus on voimassa ensi vuoden tammikuun puoliväliin saakka.
Sosiaali- ja terveysministeriö on rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta. Kuva: Anssi Jokiranta
Sosiaali- ja terveysministeriö on rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta. Kuva: Anssi Jokiranta

Sosiaali- ja terveysministeriö on rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta, ministeriö kertoo tiedotteessa. Rajoitukset tulevat voimaan tiistaina ja ne ovat voimassa ensi vuoden tammikuun puoliväliin saakka.

Parasetamoli on laajasti käytetty kipu- ja kuumelääke. Deksametasonia käytetään esimerkiksi rauhoittamaan tulehdusta.

Lääkemääräystä edellyttäviä parasetamolia tai deksametasonia sisältäviä lääkevalmisteita saa yhdellä ostokerralla myydä tai luovuttaa kulutukseen enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Parasetamolia sisältävien itsehoitolääkkeiden kertaoston määrä rajoitetaan suurimpaan hyväksyttyyn itsehoitopakkauksen lääkemäärään. Deksametasoni on vain reseptillä myytävä lääke.

Lääkevalmisteiden saatavuus on pysynyt Suomessa ministeriön mukaan varsin hyvällä tasolla. Nyt tehdyillä rajoituspäätöksillä pyritään koronapandemian jatkuessa turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus ja varautumaan mahdolliseen parasetamolin ja deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun.

Koronavirusepidemiasta johtuen lääkelakiin tehtiin muutoksia, joiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi tarvittaessa määräaikaisesti rajoittaa tai kohdentaa lääkevalmisteen myyntiä lääkkeiden saatavuuden ja riittävyyden turvaamiseksi. Lakimuutokset tulivat voimaan heinäkuussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti