Uutiset

Sosiaalidemokraatit odottavat Ruotsissa tulosten kehittymistä – kilpailijat valmiina syrjäyttämään Löfvenin pääministerinä

Sosiaalidemokraatit ovat säilymässä suurimpana puolueena Ruotsin vaaleissa. Ruotsidemokraattien kannatus on 18 prosentissa, kun noin kolmasosa äänestysalueista on saanut tulokset laskettua. Se on hyvin tasoissa maltillisen kokoomuksen kanssa, mutta vaa'ankieliasemassa.
Ruotsidemokraattien Paula Bieler iloitsee vaalivalvojaisissa Kristall-ravintolassa, kun ovensuukyselyn tulokset tulevat.

Ruotsidemokraatit ovat nousemassa Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi yleisradioyhtiö SVT:n ovensuukyselyn mukaan, mutta ääntenlaskennan edetessä se on jäänyt vähän jälkeen maltillisen kokoomuksen kannatuksesta, joka on nyt noin 19 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit olisivat säilymässä suurimpana puolueena. Sen ääniosuus on tällä hetkellä 28,3 prosenttia. Vielä on kuitenkin vaikea sanoa, mihin pääministeri Stefan Löfvenin loppukiri riittää.

Kolmanneksi suurin puolue on maltillinen kokoomus, jonka kannatus on noin 17 prosenttia ovensuukyselyn ja ääntenlaskun tilanteen mukaan.

Vasemmiston kannatus on 8 prosenttia.

Punavihreä blokki ja porvariblokki ovat lähes tasoissa.

Löfvenin päätettävä ensin, yrittääkö jatkaa pääministerinä

Pääministeri ei selviä vielä vaalituloksesta. Ensin Stefan Löfvenin pitää päättää, yrittääkö hän jatkaa pääministerinä. Siihen hän tarvitsee yli puolet valtiopäivistä tuekseen.

Jos Löfven kieltäytyy tai häviää äänestyksen, hallituksen muodostaminen siirtyy seuraavalle ehdokkaalle. Mikäli ehdokas on maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson, hän tarvinnee jossain muodossa ruotsidemokraattien tai jopa sosiaalidemokraattien tuen pääministerivalintaan.

Maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa entinen pääministeri Carl Bildt arvioi Lännen Medialle, että Kristerssonilla on joka tapauksessa paremmat mahdollisuudet pääministeriksi kuin Löfvenillä.

Bildt kertoi, että ruotsidemokraatit on varastanut median huomion vaaleissa, mutta siinä sivussa vasemmisto on päässyt kasvamaan aivan huomaamatta.

Halla-ahon mukaan ruotsidemokraatit päätyy vaa’ankieliasemaan

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan on olennaista, että ruotsidemokraatit päätyy vaa’ankieliasemaan perinteisten blokkien väliin.

– Se tarkoittaa, että moderaatit ja sosiaalidemokraatit joutuvat tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, Halla-aho kommentoi Lännen Medialle yhdeksän jälkeen.

– Ruotsidemokraattien tukema kokoomushallitus on todennäköisin hallitusvaihtoehto tällä hetkellä.

Halla-aho näkee vaalituloksella monenlaisia merkityksiä Suomelle.

– On koko Suomen etu, että maahanmuuttokeskustelu normalisoituu Ruotsissa. Ruotsidemokraattien vaikutusvallan lisääntyminen johtaa väistämättä maahanmuuttopolitiikan tiukentumiseen Ruotsissa. Koska Ruotsi on maantieteellinen polku Suomen ja Keski-Euroopan välillä, niin se vaikuttaa suoraan, mitä Suomen rajoilla tapahtuu.

Halla-ahon mukaan ruotsidemokraattien vaalitulosta on ollut erittäin vaikea ennustaa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti