Uutiset

Sosiaalidemokraatit pysyi Ruotsin suurimpana puolueena – kilpailijat silti valmiina syrjäyttämään Löfvenin pääministerinä

Sosiaalidemokraatit saivat odotettua suuremman äänimäärän Ruotsin vaaleissa. Ruotsidemokraatit oli jäämässä kolmanneksi, kun suurin osa äänistä oli laskettu, mutta puolue on vaa'ankieliasemassa. Kilpailu maltillisen kokoomuksen kanssa oli tiukka.
Ruotsidemokraattien Paula Bieler iloitsee vaalivalvojaisissa Kristall-ravintolassa, kun ovensuukyselyn tulokset tulevat.

Sosiaalidemokraatit säilyvät Ruotsin suurimpana puolueena noin 28 prosentin ääniosuudella.

Ruotsidemokraatit olivat nousemassa Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi vielä yleisradioyhtiö SVT:n ovensuukyselyn mukaan, mutta ääntenlaskennan edetessä maltillinen kokoomus nousi sen edelle.

Maltillisen kokoomuksen ääniosuus oli 19,7, ja ruotsidemokraattien 17,7, kun kuudesosa alueista vielä puuttui. Ääntenlaskenta eteni odotettua hitaammin.

Vasemmiston kannatus oli noin 8 prosenttia ja keskustan 8,6. Ympäristöpuolue oli vaarassa pudota valtiopäiviltä, mutta sai vaadittavan yli 4 prosentin kannatuksen.

Punavihreä blokki ja porvariblokki olivat lähes tasoissa, punavihreä aavistuksen edellä.

Löfvenin päätettävä ensin, yrittääkö jatkaa pääministerinä

Pääministeri ei selviä vielä vaalituloksesta. Ensin sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin pitää päättää, yrittääkö hän jatkaa pääministerinä. Siihen hän tarvitsee yli puolet valtiopäivistä tuekseen.

Jos Löfven kieltäytyy tai häviää äänestyksen, hallituksen muodostaminen siirtyy seuraavalle ehdokkaalle. Mikäli ehdokas on maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson, hän tarvinnee jossain muodossa ruotsidemokraattien tai jopa sosiaalidemokraattien tuen pääministerivalintaan.

Maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa entinen pääministeri Carl Bildt arvioi Lännen Medialle, että Kristerssonilla on joka tapauksessa paremmat mahdollisuudet pääministeriksi kuin Löfvenillä.

Sosiaalidemokraatit sanoivat edelleen, että Löfven jatkaa, jos punavihreä blokki säilyy suurimpana.

Todennäköisesti kestää pitkään, ennen kuin maahan saadaan hallitus.

Bildt kertoi, että ruotsidemokraatit on varastanut median huomion vaaleissa, mutta siinä sivussa vasemmisto on päässyt kasvamaan aivan huomaamatta.

Halla-ahon mukaan ruotsidemokraatit päätyy vaa’ankieliasemaan

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan on olennaista, että ruotsidemokraatit päätyy vaa’ankieliasemaan perinteisten blokkien väliin.

– Se tarkoittaa, että moderaatit ja sosiaalidemokraatit joutuvat tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, Halla-aho kommentoi Lännen Medialle yhdeksän jälkeen.

– Ruotsidemokraattien tukema kokoomushallitus on todennäköisin hallitusvaihtoehto tällä hetkellä.

Halla-aho näkee vaalituloksella monenlaisia merkityksiä Suomelle.

– On koko Suomen etu, että maahanmuuttokeskustelu normalisoituu Ruotsissa. Ruotsidemokraattien vaikutusvallan lisääntyminen johtaa väistämättä maahanmuuttopolitiikan tiukentumiseen Ruotsissa. Koska Ruotsi on maantieteellinen polku Suomen ja Keski-Euroopan välillä, niin se vaikuttaa suoraan, mitä Suomen rajoilla tapahtuu.

Halla-ahon mukaan ruotsidemokraattien vaalitulosta on ollut erittäin vaikea ennustaa.

Halla-aho oli mukana ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren ja poliittisen suunnittelijan Riikka Purran kanssa.

Huhtasaari kuulosti hieman pettyneeltä, kun ruotsidemokraatit putosivat kolmanneksi. Hän ennusti alkuillasta yli 20 prosentin kannatusta, kuten muutkin valvojaisissa – jotkut jopa 25 prosentin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti