Uutiset

Sotapelit sytyttivät vaalikeskustelussa – Väyrynen: Lissabonin sopimus ei velvoita aluepuolustukseen

Alueellinen puolustus ei kuulu Lissabonin sopimuksen avunantosopimuksen piiriin, arvioi oman kansanliikkeensä presidenttiehdokas Paavo Väyrynen Ylen esittämässä presidentinvaalikeskustelussa.

-Aluepuolustuksen järjestäminen ei kuulu EU:n tehtäviin, eikä sitä myöskään pidä EU:n tehtäviin lisätä, eikä pidä lähteä tulkitsemaan Lissabonin sopimusta niin, että se velvoittaisi sotilaallisen avun antamiseen, Väyrynen totesi.

Ylen ensimmäinen televisioitu presidentinvaalikeskustelu alkoi tänään kello 21.05. Juontajat Jan Andersson ja Seija Vaaherkumpu aloittivat keskustelun esittämällä asetelman, jossa Baltiassa ja Itämeren tietämillä puhkeaisi sotilaallinen kriisi. Ehdokkaiden piti kertoa, kuinka toimia, jos he olisivat tasavallan presidenttinä.

Keskustelua syntyi kuitenkin siitä, mikä Euroopan unionin rooli olisi mahdollisessa kriisitilanteessa. Käytännössä EU-avunanto on kirjattu Lissabonin sopimukseen.

Mikä merkitys Lissabonin sopimuksella?

Väyrynen arvioi, että EU olisi Naton yksi ”pilari”, jos Lissabonin sopimusta tulkittaisiin tarkoittavan myös aluepuolustusta. Rkp:n ehdokas Nils Torvalds pitää myös Lissabonin sopimuksen avunantokohtaa merkityksettömänä kriisitilanteessa. Torvalds on tunnettu myönteisestä Nato-kannastaan.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari myös epäili, tulkitsisivatko muut EU-maat, varsinkin ne, jotka kuuluvat Natoon, EU:n avunantovelvoitetta tärkeäksi.

-Avunantolauseke tarkoittaa sitä, että jokainen jäsenmaa harkitsee itse, millaista apua se antaa, Huhtasaari totesi.

Kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö kuitenkin peräsi sitä, että avunantokirjauksen merkitystä on selvennettävä. Myös keskustan Matti Vanhanen pitää tärkeänä, että EU:n sisällä korostetaan vahvaa avunantoa jäsenmaiden kesken.

-Minulla on koko ajan tiedossa, ettei mikään Naton ja Venäjän konflikti tulee rajoittumaan Baltiaan pelkästään, totesi Niinistö.

Vihreiden Pekka Haavisto puolestaan nosti esiin maiden keskinäistä yhteistyön puolustuksessa. Suomi on tehnyt suoria avunantosopimuksia muun muassa Britannian kanssa.

Moni ehdokas, muun muassa sdp:n Tuula Haatainen korosti, että Suomen pitää pysyä liittoutumattomana.

Ylen presidenttikeskustelu jatkuu kello 22.35 jälkeen saakka torstaina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic