Uutiset

Sote-lausunto voi vierähtää helmikuulle

Ensi viikon perjantain takaraja on tiukka. Valiokunta ei ole päässyt valmisteleviin keskusteluihin.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta on ollut keskiössä pitkään. Valiokunnan lausuntoa sotea voidaan joutua odottamaan vielä puolitoista viikkoa. Kuva: Kimmo Penttinen

Ei mitään uutta sote-rintamalta, eli eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoa saadaan vielä odotella.

Asiantuntijoiden kuulemiset ovat edelleen menossa, mikä tarkoittaa sitä, että valiokunnalla ei ole vielä luonnosta, eikä se ole päässyt valmisteleviin keskusteluihin.

Jos asiantuntijoiden kuulemiset päätetään lopettaa perjantaina, niin valmistelevat keskustelut voidaan aloittaa ensi viikolla.

Lännen Median valiokuntalähteiden mukaan teoriassa on mahdollista, että lausunto saataisiin kasaan ensi viikon perjantaihin mennessä, jolloin tammikuun lopuksi merkitty takaraja pitäisi. Yhtä paljon on mahdollista se, että lausunnon valmistuminen venyy seuraavalle viikolle eli helmikuulle.

Asiantuntijoiden kuulemista on tarvittu muun muassa Ahvenanmaan takia. Jäsenet ovat saaneet arvioida siitä, miten hallinnon uudistus vaikuttaa Ahvenanmaalla.

Marssijärjestys menee niin, että perustuslakivaliokunta tekee lausuntolinjaukset. Sen jälkeen valiokuntaneuvokset alkavat kirjoittaa lausuntoluonnoksia.

Hallituksen tavoite on, että sote- ja maakuntauudistuslakipaketit saadaan hyväksyttyä ennen kuin eduskunta lopettaa maaliskuun puolivälissä lähestyvien eduskuntavaalien vuoksi.

Sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta saa lausuntonsa valmiiksi, niin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii lopulliset mietinnöt. Vasta sitten lakiesitykset muutosehdotuksineen menevät eduskunnan suuren salin käsittelyyn ja äänestyksiin.

Äänestyksistä povataan tiukkoja. Hallituksen ennestään tukalaa asemaa ja niukkaa enemmistöä nakertaa eduskunnan entisen puhemiehen Maria Lohelan (sin.) ilmoitus siitä, että hän siirtyy Harry Hjallis Harkimon Liike Nyt väreihin. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että Lohela ei äänestä sote-paketin puolesta hallituksen riveissä.

Valiokuntalähteiden mukaan perustuslakivaliokunnassa kukaan ei jarruta tahallaan asioiden viemistä eteenpäin. Kyse on laajasta ja monimutkaisesta kokonaisuudesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic