Uutiset

Sote-professori ilakoi: ainakin valiokunta kuunteli asiantuntijoita

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto ei tullut yllätyksenä sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamolle.

-Lausunto oli odotusten mukainen. Siinä kiinnitettiin huomiota kahteen tärkeää asiaan, jotka ovat vähän vaativimpia, eli valinnanvapauden vaiheistamiseen ja rahoituskysymykseen.

Hiilamo oli itse asiantuntijan roolissa valiokunnassa.

-Kiinnitin näihin samoihin kahteen tärkeää asiaan huomiota. Ainakin tämä todistaa, että valiokunta on kuunnellut asiantuntijoita, hän tähdentää.

Hänen mukaansa perjantaina aikaan saatu yksimielinen lausunto on huomattavasti parempi kuin vuosi sitten annettu lausunto.

-Edellisvuoden lausunnossa oli monia rakenteellisia uudistustarpeita liittyen esimerkiksi palvelukokonaisuuksiin ja yhtiöittämisvelvollisuuteen. Kun vertaa viime aikojen keskustelua sote-mallista, väitteitä sen kehnoudesta ja riskeistä, niin nyt saatu lausunto on aika maltillinen. Nyt ei puututtu rakenteisiin.

Hiilamon mukaan iso kysymys on, miten kokoomuslaiset tulkitsevat vaadittavia muutoksia.

-Onko tämä heidän mielestään sellainen, että he haluavat viedä tätä eteenpäin, hän kysyy.

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Ville Rydmän (kok.) piti lyhyen puheenvuoron valiokunnan tiedotustilaisuudessa. Puheessaan hän korosti, että valiokunta on nyt näyttänyt polun, jota pitkin pitää edetä.

Hiilamo tulkitsee, että häneltä tuli hyväksyntää.

-Rydmanhan totesi, että maakunnan rahoituspiikki ei ole auki. Kokoomushan on korostanut sitä, että uudistuksella pitää olla kustannusvaikutusta.

Hiilamo korostaa, että esitetyt muutokset ovat luonteeltaan sellaisia, etteivät ne tarvitse perusteellisia muutoksia tai välttämättä uusia asiantuntijalausuntoja.

Niistä voidaan selvitä, mutta avainkysymys on, pysyvätkö ryhmät kasassa äänestykseen asti.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää lausunnon keskeisenä sanomana sitä, että tarvittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa, hallituksen uutta esitystä ei tarvita.

-Jos esitys olisi palautettu kokonaan uuteen käsittelyyn ja se olisi tarvinnut uuden esityksen, niin vaalikausi ei olisi riittänyt. Kritiikkiä tuli paljonkin, mutta kaikesta huolimatta uudistus voi kulkea eteenpäin.

Valinnanvapauden vaiheistamisen kanssa kokoomus voi elää. Eihän ole sellaista tilannetta, etteikö mentäisi selkeästi eteenpäin.

Jokisipilä huomauttaa kuitenkin, ettei valiokunnalta tullut tarkkoja prosenttilukuja menokuriin.

Alun perin tavoite oli, että sote-menojen kasvu pitäisi saada rajattua 0,9 prosenttiin. Se on vähän, kun niiden kasvu on nyt 2,4 prosentin luokkaa vuosittain.

Lausunnossa todetaan vain, että rahoituslakia on muutettava siten, että se turvaa riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen ja poikkeustilanteissa maakunnan edellytykset perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamiseen. Nykyisessä esityksessä rahoitus on valiokunnan mukaan riittämätöntä erityisesti poikkeustilanteissa.

Hän ottaa esille myös EU:n roolin. Valiokunta katsoo, ettei valinnanvapautta ole syytä ottaa käyttöön ennen kuin on varmistettu, miten se suhteutuu EU:n valtiotukisääntelyyn.

-Onhan tiedossa, että EU:sta ei oikein mitään asiaa saa ulos nopeassa aikataulussa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic