Uutiset

Sote-puristus alkoi valiokunnassa taas yhdeksältä - lausunnon valmistumisesta ei ole takeita

Perustuslakivaliokunta kokoontuu puheenjohtaja Annika Lapintien mukaan tällä viikolla joka aamu kello yhdeksän. Ylimääräisiä kokouksia ei ole hänen mukaansa sovittu. Kuva: Silja Viitala

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa sote-lakipaketin käsittelyä tänään tiistaina aamuyhdeksältä eduskunnassa.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei eilen illalla kertonut arviota käsittelyn kestosta. Hän sanoi STT:lle, että valiokunta kokoontuu tällä viikolla joka aamu kello yhdeksän. Ylimääräisiä kokouksia ei ole hänen mukaansa sovittu.

Lapintie ei poistunut maanantaina samasta kokoushuoneen ovesta kuin suurin osa valiokunnan jäsenistä, ja myös suurin osa eduskunnan käytävillä tuntikaupalla päivystäneistä toimittajista jäi ilman odottamiaan valiokunnan puheenjohtajan kommentteja.

Tiedotusvastuu valiokunnan työn kulusta on puheenjohtajalla.

Vielä viime viikolla perustusvaliokunnasta arvioitiin, että sote-lausunto voitaisiin saada pakettiin jo maanantaina.

Perustuslakivaliokunnan asialistalla on tiistaina aamupäivällä soten lisäksi muihin lakiesityksiin liittyviä asiantuntijakuulemisia. On siten epävarmaa, valmistuuko lausunto tiistainakaan.

Valiokunnan jäsenet olivat maanantaina iltakahdeksan jälkeen hyvin vaitonaisia.

– Välillä voimme saada 20 sivua käsiteltyä kymmenessä minuutissa, mutta välillä jäämme jumiin. Käymme paljon keskustelua ja moni haluaa pitää puheenvuoroja. Olemme yleiskeskustelussa. Voi mennä seuraavakin viikko, jos epäonnistumme. Toivottavasti näin ei käy. Tiistaina jatketaan, valiokunnan jäsen Markus Lohi (kesk.) kertoi Lännen Medialle kokouksen jälkeen.

Nykyinen eduskunta ei ehdi käsitellä sote-lakeja, jos perustuslakivaliokunnan lausunnosta ilmenee, että perustuslaillisia ongelmia on yhä paljon.

Lakipakettiin ja erityisesti valinnanvapauslakiin on pyritty tekemään muutoksia, mutta vielä ei tiedetä, olisivatko muutokset perustuslain näkökulmasta riittäviä.

Ratkaisevana sote- ja maakuntauudistuksen etenemiselle pidetään sitä, kuinka suuria muutoksia perustuslakivaliokunta vielä vaatii valinnanvapauslakiesitykseen.

Jos valiokunta vaatii hallitukselta uusia lakiesityksiä, on mahdollista, ettei uudistusta ehditä enää käsitellä tällä vaalikaudella.

Jos sote-lait etenevät eduskunnassa suuren salin äänestyksiin saakka, hallituksella lasketaan olevan niukkaakin niukempi enemmistö tällä hetkellä. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic