Uutiset

Sote-taistelun ratkaisevat kuukaudet ovat käsillä – ratkaisevat äänestykset alkukesällä

Hallitus antaa tänään torstaina esi­tyksen asi­ak­kaan va­lin­nan­va­pau­des­ta sote-palveluissa eduskunnalle. Ensi viikolla eduskunnassa käydään hyvin todennäköisesti rajua keskustelua siitä, kuinka toteuttamiskelpoinen uudistus on.

Siitä on laaja yksimielisyys, että sosiaali- ja terveyspalvelut on jotenkin uudistettava, jotta hyvät palvelut voidaan kaikille taata. Yksityiskohdista ei ole vuosien varrella syntynyt yhteisymmärrystä niin poliitikkojen kuin asiantuntijoiden keskuudessa.

Ratkaisevat äänestykset käydään tosin näillä näkymin kesäkuussa. Tätä ennen edessä ovat käsittelyt ainakin perustuslaki- sekä sosiaali- terveysvaliokunnissa.

Sote- ja maakuntauudistuksen toteuttamiseen liittyy useita erilaisia lakiuudistuksia, jotka muodostavat yhdessä uudistuksen mahdollistavan kokonaisuuden. Maakunta- ja sote-esitys sekä valinnanvapausesitys muodostavat hallituksen kompromissipaketin, joka on nyt menossa viimeiseen tarkasteluun.

Valinnanvapauslaki on yksi kiistellyimpiä osia uudistuksesta, koska monet kriitikot erityisesti vasemmisto-oppositiosta pelkäävät sen johtavan liian voimakkaaseen palveluiden ulkoistamiseen yrityksille. Myös kustannusten mahdollinen kasvu on yksi huolista.

Tänään annettavassa hallituksen esityksessä saatetaan iltapäivällä saada vastauksia esitettyihin huoliin ja kysymyksiin.

Tunteita kuumentaa myös keskustan vaalima maakuntamalli, joka on ollut muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) hampaissa.

Voimaan 2020

Maakunta- ja sote-uudistuksen pitäisi tulla voimaan 1. tammikuuta 2020 alkaen. Tällöin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018, jos eduskunta lakipaketin hyväksyy.

Maakuntien väliaikaishallinnon on tarkoitus aloittaa kesällä sen jälkeen, kun lait on vahvistettu. Maakuntavaltuustot järjestäytyisivät tammikuussa 2019.

Perustuslaillisia ongelmia aiemmin

Viime kesänä perustuslakivaliokunta moitti valinnanvapautta koskevaa lakiesitystä. Ongelmalliseksi koettiin pakkoyhtiöitys, sen nopea aikataulu ja julkisten tehtävien yksityistäminen. Tarkoituksena oli aiemmin, että julkinen palvelutuotanto olisi yhtiöitetty uudistuksen yhteydessä alkuvuodeksi 2019, jotta julkiset yhtiöt voisivat kilpailla yksityisten yritysten kanssa.

Valiokunnan mukaan oli syntymässä riski siitä, etteivät kansalaiset saisi yhdenvertaisia sosiaali- ja terveyspalveluita 2019.

Näin uudistus on tulossa voimaan vasta 2020 ja pakkoyhtiöityksestä on luovuttu. Kevään aikana tarkastellaan, onko uusi lakiesitys perustuslain mukainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic