Uutiset

Sote-uudistuksen kohtalo voi ratketa huomenna – tärkeän lausunnon pitäisi valmistua aamulla alkavassa kokouksessa

Sote-uudistuksen ratkaisun hetket ovat todennäköisesti käsillä huomenna perjantaina. Silloin pitäisi valmistua eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto palvelujen valinnanvapaudesta.

-Tavoite on edelleen saada tällä viikolla valmista, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) torstaina valiokunnan kokouksen jälkeen.

-Kävimme huolellisesti läpi lausuntoluonnosta, ja huomenna aamulla jatkamme kello kahdeksan. Sen enempää ei ole kerrottavaa. Jatkamme töitä, Lapintie sanoi.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen selviää, kuinka suuria muutoksia hallituksen esitykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauteen joudutaan tekemään ja pystytäänkö ne tekemään ilman, että tarvitaan uutta tai täydentävää lakiesitystä.

Tämän perusteella voidaan arvioida, missä aikataulussa uudistus on mahdollista saada eduskunnassa hyväksyttyä ja milloin se voisi tulla voimaan.

Erityisesti jännitetään sitä, ovatko esitetyt muutokset sellaisia, että kaikki hallituspuolueet voivat ne hyväksyä.

Julkisuuteen vuodetun lausuntoluonnoksen mukaan esitykseen tarvittaisiin parikymmentä muutosta. Ennen valinnanvapautta täytyisi uudistaa hallinto ja myös palvelujen menokatto olisi mahdollisesti perustuslain vastainen.

Luonnos on ollut käsittelyn pohjana, mutta siihen voidaan tehdä käsittelyn aikana paljon muutoksia.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic