Uutiset

Sote-väittely tulisena eduskunnassa – Orpo: Nyt tämä sote-malli on hyvä, oppositio syyttää lehmänkaupoista

Suuri sote-sutina jatkuu, kun eduskunta aloitti vajaa tunti sitten sote-uudistukseen liittyvän kohutun valinnanvapauslain lähetekeskustelun.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistutti asiantuntijoiden lausunnoista.

-Tuoreen selvityksen mukaan yhdeksän hallituksen sote-asiantuntijaryhmän jäsenestä on sitä mieltä, että uudistus voidaan hyväksyä hallituksen mallin pohjalta. Vain neljä oli eri mieltä.

Orpo muistutti, että asiantuntijoiden joukossa on sellaisia henkilöitä, joihin oppositiopuolueiden edustajat ovat vedonneet.

Valinnanvapauteen liittyvää lakiesitystä on hiottu monilta osin sitten viime kesän, jolloin eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi, että esitystä on muutettava.

-Nyt tämä malli on hyvä, Orpo tiivisti.

Kunta- ja alueministeri Anu Vehviläisen (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) lyhyiden puheenvuorojen jälkeen alkoi debatti-puheenvuorojen jako.

Keskustelujen alku oli maltillinen, mutta puheenvuorojen äänensävyt ja myös volyymi alkavat nousta mitä pidemmälle keskustelussa edetään.

Keskustelun aloitti kansanedustaja Krista Kiuru (sd.). Hän vetosi vielä kerran hallitukseen, jotta kaikki kansanedustajat yli puoluerajojen voisi vaikuttaa lain yksityiskohtiin.

Keskustan kansanedustaja Pekka Puska muistutti, että sote-uudistusta on yritetty vuosikausia ilman tulosta. Tämä on johtanut siihen, että yksityiset isot terveyspalvelujen järjestäjät ovat saaneet ison vallan.

-Jos mitään ei tehdä, niin kenttä jää näillä suurille toimijoille entistä enemmän. Se tarkoittaa, että hyvätuloiset saavat nopeasti hoitoa ja vähätuloisten asema heikkenee.

Kristillisten kansanedustaja Sari Tanus huomautti, että kansalaisten on päästävä hoitoon riippumatta siitä, missä päin maata asuu.

-Epäilen, että tämä malli ei vaatimusta täytä.

Moni oppositioedustaja muistutti hallitusta lehmänkaupoista. Näillä he tarkoittivat sitä, että sote- ja maakuntauudistuksessa kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta maakuntamallin.

-Näiden lehmänkauppojen takia rahat eivät riitä. Sen jälkeen joudutaan korottamaan veroja tai asiakasmaksuja, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne pamautti.

Myös vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen peräänkuulutti hallitukselta vastausta asiakasmaksuihin. Minkä suuruisiksi ne muotoutuvat?

Salissa nousi esille voimakkaasti myös se tosiasia, että yksityiset toimijat ovat olleet sote-markkinoilla jo pitkään.

-Yksityisillä toimijoilla on sosiaalipalveluista tällä hetkellä vajaan 32 prosentin siivu. On arvioitu, että se kasvaa 39 prosenttiin lähivuosina sote-uudistuksen toteutuessa.

Jos nykytilanne ei muuttuisi, niin hallitsematon tilanne jatkuisi, Saarikko totesi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic