Uutiset

Sote-valiokunnassa rivit rakoilevat jo kokousryppään alla – Sinisten Saarakkala pitää valinnanvapautta korjauskelvottomana: "Ei tästä tule mitään"

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aloitti sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan kokousputkensa alle kaksituntisella kokouksella. Sinisten Vesa-Matti Saarakkalan mielestä soten valinnanvapaus on korjauskelvoton perustuslakivaliokunnan lausunnon vuoksi. Varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) on toista mieltä.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ja jäsen Vesa-Matti Saarakkala (sin.) ovat eri linjoilla siitä, mitä mieltä pitäisi olla perustuslakivaliokunnan perjantaisesta lausunnosta koskien soten valinnanvapautta. Kuva: Markku Uhari

Hallituspuolueisiin on tullut jälleen yksi julkiskeptikko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta kohtaan.

Maanantaina, juuri ennen kuin sosiaali- ja terveysvaliokunnan istunto oli alkamassa, sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala ilmoitti, ettei usko sote-esityksen etenevän edes eduskunnan täysistunnon äänestykseen saakka.

Saarakkala pitää soten valinnanvapautta korjauskelvottomana perustuslakivaliokunnan perjantaina antaman lausunnon vuoksi.

– Ei tästä tule mitään. Valinnanvapaus on tässä niin iso ongelma, että se on käytännössä korjaamiskelvoton, Saarakkala totesi toimittajille maanantaina.

– Tämä ei todellakaan ole mitään hienosäätöä vaativaa muutosta, vaan se vaatii aivan älyttömiä toimenpiteitä. Laki muuttuisi sellaiseksi, että se on taloudellisesti täysin järjetön rakennelma, jota en voi olla tukemassa, hän tarkensi.

Saarakkala painotti, että kyse on hänen omasta kannastaan, jonka hän muodosti luettuaan viikonlopun aikana perustuslakivaliokunnan lausunnon sote-uudistuksesta.

Hän ei ole puhunut asiasta sinisten johdon kanssa. Saarakkala tähdensi maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen jälkeen, ettei hän spekuloi omalla äänestyskäytöksellään, jos sote-uudistus etenee suureen saliin.

– Sinänsä kannatan maakuntapohjaa ja suurempia järjestäjiä sosiaali- ja terveydenhuoltoon, eli en vastusta [uudistusta] kokonaisuudessaan. Mehän olemme vielä tässä prosessissa vaiheessa. Mutta on selvää, että jos valinnanvapautta yritetään roikottaa mukana, niin prosessi ei tule päättymään, Saarakkala sanoi Lännen Medialle.

Valiokunnalla päiviä aikaa

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä maakuntauudistus ovat Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamat suuruudistukset.

Perustuslakivaliokunto antoi perjantaina noin parikymmentä muutosehdotusta eli pontta niitä koskevaan lakikokonaisuuteen. Perustuslakivaliokunta suositteli myös Euroopan komissiolle notifiointia soten valinnanvapauden vuoksi, mutta jätti ponnen asiasta antamatta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on kuitenkin vain muutamia päiviä aikaa pureksia läpi perustuslakivaliokunnan lausunto ja valmistaa oma mietintönsä eduskunnan täysistuntoa varten.

Maanantaina sote-valiokunnan työskentely alkoi perustuslakivaliokunnan lausuntoon tutustumisella. Kuultavaksi oli myös kutsuttu sote-uudistuksen kärkivirkamies, alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Kokous alkoi yhdeltätoista ja kesti alle kaksi tuntia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) totesi, että valiokunta työskentelee joka päivä tällä viikolla.

– Nyt tarvitaan hallitukselta niitä pääministerin lupaamia selkeitä nuotteja, Kiuru sanoi.

Hallituksen selonteon valiokunta odottaa saavan alkuviikon aikana. Valiokunnan seuraava kokous on huomenna tiistaina.

Maanantaisen kokouksen jälkeen valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.), ettei Saarakkalan kannanotto noussut millään tavalla esiin valiokunnan kokouksessa.

– Itse en tulkitse perustuslakivaliokunnan lausuntoa niin, että se olisi tyrmäys valinnanvapaudelle, sanoi Heikkinen.

Aikataulutoivoa on valiokunnassa

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuu myös hallituspuolueen edustajia, jotka ovat sote-uudistuksen onnistumisen puolesta optimistisia, aikataulupaineesta huolimatta.

Muun muassa valiokunnan varapuheenjohtaja Heikkinen on toiveikas mietinnön valmistumista kohtaan.

– Suomi odottaa jo ratkaisuja. Tätä on jo riittävän pitkään tehty, ja nyt olisi aika päästä jo maaliin, totesi Heikkinen.

Optimistinen oli myös keskustan kansanedustaja Pekka Puska.

– Ponnet ovat minusta helpompia kuin odotin. Työtä on paljon. Riippuu paljon, miten työskentely etenee, Puska sanoi.

Viime kesänä sosiaali- ja terveysvaliokunnan sisäinen työskentely nousi otsikoihin, kun hallituspuolueen edustajat tekivät kantelun valiokunnan puheenjohtajasta Krista Kiurusta. Syksyllä tunteet olivat kuitenkin jo rauhoittuneet.

Puskan mielestä sosiaali- ja terveysvaliokunta on jo toistaiseksi kuullut aivan tarpeeksi asiantuntijoita aiheen tiimoilta, myös paljon puhuttuvasta mahdollisesta EU-notifikaatiosta. Hänestä uusille asiantuntijalausunnoille ei enää ole tarvetta.

– Pitää vain tehdä johtopäätökset siitä, mitä perustuslakivaliokunta sanoo, totesi Puska.

Uusimmat

Fingerpori

comic