Uutiset

Sote-valiokunta takaisin kesätauolta: "Täällä on koko jengi koolla, palataan myöhemmin asiaan"

Hallituksen tärkeimmän uudistuksen kohtaloa alettiin jälleen käsitellä eduskunnassa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui maanantaina aamukymmeneltä jatkamaan sote-uudistuksen valinnanvapauden käsittelyä.

– Täällä on koko jengi koolla. Palataan myöhemmin asiaan, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi eduskunnan käytävällä päivystäville tiedotusvälineiden edustajille.

Valiokunta jäi heinäkuun alussa kesätauolle riitaisena, kun valiokunnan keskustalaiset jäsenet ja yksi sinisiin kuuluva jäsen kantelivat puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) toiminnasta puhemiesneuvostolle. Kantelukirjelmän mukaan Kiuru olisi tehnyt oppositiopolitiikkaa viivyttämällä tarkoituksella valiokunnan työtä.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) epäili silloin, ettei valiokunta ole enää toimintakykyinen eikä se kykene nykyisillä toimintatavoilla saamaan uudistusta läpi syksyn aikana läpi.

Kiuru on syyttänyt ongelmista hallituksen pirstaleisia esityksiä. Hän arvioi heinäkuun lopulla Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei uudistus etene koskaan eduskunnan suuren salin käsittelyyn vaan pysähtyy perustuslakivaliokuntaan.

Sote-valiokunnan työn on arvioitu kestävän noin puolitoista kuukautta. Sen jälkeen perustuslakivaliokunta vielä tarkistaa mietintöluonnoksen, mihin siihenkin menee viikkoja.

Voimaantuloa lykättiin

Perustuslakivaliokunta näki keväällä hallituksen valinnanvapauslakiesityksessä vakavia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä. Sen jälkeen hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaantuloa vuodella vuoden 2021 alkuun.

Hallituksen lopullinen vastine toimitettiin perjantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Se sisältää maakuntavaalien ajankohdan lisäksi pääosin teknisiä muutoksia, joka johtuvat uudistuksen voimaantulon lykkääntymisestä.

Ensimmäiset maakuntavaalit toimitettaisiin eurovaalien yhteydessä 26. toukokuuta.

Tässä aikatalussa sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait pitäisi saada eduskunnassa hyväksyttyä marras-joulukuun vaihteeseen mennessä. Vaalilainsäädännön pitäisi nimittäin olla voimassa noin puolta vuotta ennen maakuntavaaleja.

”Isoja asioita yhä auki”

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee omia aikataulujaan syyskuun alussa. Tänään se kuulee hallituksen lopullisen vastineen ja saa eteensä kesän aikana saapuneita lausuntoja.

– Minun näkökulmasta kukaan ei ole jarruttanut valiokunnan työtä. Edelleen isoja asioita on auki, kokoukseen saapunut Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi.

Hänestä oli tässä vaiheessa hyvin vaikea arvioida, saako valiokunta mietintöluonnoksen valmiiksi syyskuun loppuun mennessä.

Sari Tanus (kd.) sanoi, että hallituksen soten voimaantuloon tekemä aikataulumuutos on sitä, mitä kristillisdemokraatit alun alkaenkin peräänkuuluttivat.

Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, onko mahdollista, että ainakin osa kristillisdemokraateista äänestäisi eduskunnassa hallituksen mukana uudistuksen puolesta.

– Meillä on tapana katsoa hallituksen esitys. Jos perustuslakivaliokunta ei hyväksy sinne menevää esitystä, on hyvin mahdollista, että aika loppuu.

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic