Uutiset

Sote voi tuoda draamaa puoluekokouksiin, mutta Sipilän tuskin tarvitsee lähteä lentokoneen moottoreita käynnistelemään

Vuosi sitten elettiin politiikan lähihistorian kovinta draamaa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi, kun uudeksi puheenjohtajaksi oli valittu Jussi Halla-aho ja maahanmuuttokriittiset valtasivat myös kaikki varapuheenjohtajan paikat.

Samanlaista trilleriä tuskin on luvassa ensi viikonloppuna. Loppumetreillä oleva sote- ja maakuntauudistus tuo kuitenkin jännitystä Turussa järjestettävään kokoomuksen satavuotisjuhlapuoluekokoukseen.

Kokoomuksen sisäiset jännitteet uudistukseen suhtautumisessa voivat heijastua jollain tapaa myös Sotkamossa samaan aikaan kokoontuvaan keskustan puoluekokoukseen.

Hallituksella on takanaan eduskunnassa äärimmäisen niukka enemmistö sen jälkeen, kun Elina Lepomäki (kok.) ja Susanna Koski (kok.) ovat ilmoittaneet äänestävänsä sote-uudistusta vastaan.

Kysymys on nyt ennen kaikkea siitä, miten kokoomusväki sulattaa perustuslakivaliokunnan vaatimukset puolueelle tärkeän valinnanvapauden vaiheistamisesta lisää. Painetta tuovat myös Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) uudistukselle lukemat madonluvut.

Vaikka tilanne on herkkä, kokoomuksen tapana ei yleensä ole käsitellä keskinäisiä erimielisyyksiä avoimesti yleisön edessä. Jotain osviittaa saataneen jo puolueen eduskuntaryhmän kokouksesta tällä viikolla.

Todennäköisesti kokoomuksen puoluekokous nielee puheenjohtaja Petteri Orpon viitoittamat jatkoaskelmerkit sote- ja maakuntauudistukselle. Hänet valitaan lauantaina ennen puoltapäivää jatkokaudelle, eikä haastajia ole tähän mennessä ilmaantunut.

Jos kokoomuksen kokous menee nuottien mukaan, Sotkamossa jatkokaudella lauantaina iltapäivällä valittavan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ei tarvitse edes harkita lähtemistä kesken kaiken käynnistelemään lentokoneen moottoreita.

Vuosi sitten Sipilä lensi hallituksen eroanomus mukanaan teatraalisesti yksityiskoneella Turkuun. Naantalissa hän teki U-käännöksen saatuaan varmuuden siitä, että 20 perussuomalaisten kansanedustajaa perusti hallitusta tukevan uuden eduskuntaryhmän.

Väyrysen ratkaisu helpotti keskustaa

Keskustan puoluekokousväki huokaisi helpotuksesta, kun europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kp.) lopulta erosi puolueen jäsenyydestä eikä ole enää pyrkimässä Sipilän vastaehdokkaaksi. Samalla kokouksesta katosi etukäteen ehkä mielenkiintoisin jännite.

Nyt Sipilä on saanut lauantaina vastaehdokkaakseen kotkalaisen poliisin ja entisen perussuomalaisen Vesa Levosen. Hänen ei odoteta saavan kuin joitakin protestiääniä.

Puoluesihteeri Jouni Ovaskan auki jättämästä paikasta kilpailevat erityisavustaja Riikka Pirkkalainen ja Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Jirka Hakala. Ovaskaa arvostellut ja kansanedustajapaikkansa Paavo Väyryselle pian menettävä Mikko Kärnä ei lopulta lähtenyt itse kisaan.

Keskustan varapuheenjohtajiksi ovat ehdolla nykyiset Katri Kulmuni, Antti Kurvinen ja Juha Rehula sekä uusina Hannakaisa Heikkinen ja Pekka Pöyry.

Kokoomus valitsee sunnuntaina varapuheenjohtajat ja puoluevaltuuston puheenjohtajan.

Varapuheenjohtajiksi ovat ehdolla nykyiset Sanni Grahn-Laasonen, Antti Häkkänen ja Janne Sankelo sekä uusina ehdokkaina Juha Ojares Ylöjärveltä ja Mari-Leena Talvitie Oulusta. Nykyiset ovat vahvoilla.

Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi sunnuntaina ehdolla on EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin neuvonantaja Aura Salla. Hän on ehtinyt jo suututtaa keskustalaisia arvostelemalla pääministeri Sipilää siitä, ettei tämä ole osannut ottaa johtavaa roolia EU-politiikassa.

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät ulkopolitiikkaan keskittyvät Kultaranta-keskustelut ovat ohjelmassa vasta viikko kokoomuksen ja keskustan puoluekokousten jälkeen, 17-18. kesäkuuta.

Vuosi sitten maan ulkopoliittinen johto kokoontui Kultarantaan samaan aikaan, kun arvuuteltiin Sipilän hallituksen tulevaisuutta perussuomalaisten johtajavalintojen jälkeen.

Nytkin kaikki on vielä mahdollista, kunnes sote- ja maakuntalait on eduskunnassa hyväksytty.

Näin kokoukset etenevät

Kokoomus kokoontuu puoluekokoukseen tapahtumakeskus Logomossa Turussa ja keskusta Holiday Club Katinkullassa Sotkamossa 8.-10. kesäkuuta.
Molempien puolueiden puheenjohtajat, Juha Sipilä (kesk.) ja Petteri Orpo (kok.) on määrä valita jatkokaudelle.
Kokoomuksen puheenjohtajavalinta on ohjelmassa lauantaina kello 11. Valittu puheenjohtaja pitää linjapuheen kello 14.
Kokoomuksen varapuheenjohtajaehdokkaat ovat tentissä lauantaina klo 15. Puoluevaltuuston puheenjohtaja ja jäsenet sekä puolueen varapuheenjohtajat valitaan sunnuntaina, kun kokous jatkuu kello 10:stä alkaen.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pitää poliittisen tilannekatsauksen lauantaina kello 10. Sen jälkeen alkaa politiikan ajankohtaiskeskustelu ja keskustelu henkilövalinnoista.
Viimeistään kello 15 lauantaina aloitetaan henkilövalinnat: Valitaan keskustan puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri.
Sunnuntaina kello 9:stä alkaen jatkuvassa kokouksessa keskusta käsittelee muun muassa sääntömuutosta puoluesihteerin valinnan siirtämisestä puoluevaltuustolle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic