Uutiset

Sote-yrityksiä vaaditaan tarkempaan syyniin: "Agressiivista verosuunnittelua vaikeutettava nykyisestä"

Yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivan kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan sote-uudistuksessa ei ole huomioitu riittävästi yksityisten terveysyritysten verosuunnittelua.

– Soten tarkoituksena on säästää kustannuksia. Jos nämä yritykset sitten suunnittelevatkin veroja agressiivisesti, voi olla että uudistuksesta tulee entistä kalliimpi, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja

Sonja Vartiala.

Finnwatchin mukaan sote-mallin valinnanvapauslain luonnos on muotoiltu nyt niin, ettei sote-yritysten verosuunnittelun aggressiivisuutta pystytä sen perusteella arvioimaan tarpeeksi hyvin.

– On epäselvää, toisiko se edes mitään lisäraportointivelvoitteita yrityksille nykyiseen verrattuna, Vartiala sanoo.

Verosuunnittelu on kansainvälistä, mutta raportointivelvoitteet, jotka lakipykälässä on esitetty, keskittyvät Vartialan mukaan vain Suomen liikentoiminnan raportointiin.

Suomessa toimivista suurimmista terveysalan yrityksistä sekä Mehiläisen että Terveystalon harjoittama verosuunnittelu sai muutama vuosi sitten paljon julkisuutta. Finnwatchin mukaan myös Attendo on siirtänyt varojaan veroparatiiseihin yrityskonsernin sisäisinä lainoina.

Valtiovarainministeri

Petteri Orpo

(kok) on MTV Uutisten mukaan kertonut sitoutuvansa siihen, että sote-yritysten veronkierto pyritään estämään lailla. Orpo ehdotti viime viikolla, että sote-palveluiden tarjoajilta voitaisiin vaatia maakohtaisia tilinpäätöksiä ja Suomeen maksettujen verojen raportointia.

Jos maakohtainen raportointi tehdään kunnianhimoisella tavalla, se riittää Vartialan mukaan avaamaan ihmisille tiedon siitä, miten rahavirrat liikkuvat konsernissa maasta toiseen. Tätä kautta pystytään arvioimaan, harjoittaako yritys agressiivista verosuunnittelua vai ei.

Maakohtainen raportointi ei vielä poista ongelmaa, mutta tekee sen näkyväksi.

– Agressiivisesta verosuunnittelusta pitäisi tehdä huomattavasti nykyistä vaikeampaa. Ongelma on se, ettei Suomen hallitus tällä hetkellä puutu ongelmaan riittävän määrätietoisesti, Vartiala sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri

Juha Rehulan

(kesk) mukaan sote-palveluita tarjoavien yritysten verotuksesta on tarpeen keskustella luottamuksen vahvistamiseksi. Aiheeseen liittyy Rehulan mukaan turhiakin pelkoja, joita pystytään hänen mukaansa poistamaan avoimuudella.

– Nämä asiat ovat olleet tapetilla, ja pidän sitä positiivisena asiana. Kyse on meidän veroeuroistamme ja siitä, miten niitä käytetään. Kaikkien toimijoiden intressissä tulee olla, että luottamusta nostetaan, Rehula sanoo.

Rehulan mukaan asiaan puututaan käytettävissä olevilla keinoilla, mutta hän ei halua ottaa kantaa siihen, onko lisämuutoksille vielä tarvetta.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic