Uutiset

Soten käsittelyaikataulujen ratkominen lykkääntyy: "Juhannustauko rauhoittanut tunnelmia"

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei vielä maanantaina päättänyt viime viikolla riitaa aiheuttaneista sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyaikatauluista.

-Ne ovat esillä valiokunnassa tiistaina. Olemme keskustelleet näistä asioista tänä aamuna ryhmyreiden kanssa hyvässä hengessä ja saaneet aivan kirjaan pannut kirjaukset siitä, mikä on mahdollista ja mikä ei, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi valiokunnan kokouksen jälkeen.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) oli hyvillään siitä, että valiokunta sai maanantaina selvityksen, miten valiokuntaneuvokset ovat esimiehineen arvioineet valiokunnan työn jatkamista elokuussa.

-Siellä on useita päivämääräehdotuksia. Koska emme ole valiokunnassa esimiehiä valiokuntaneuvoksille, toivoimme, että heidän työnsä aikataulusuunnitelman tarkastelee virkamiesjohto.

Heikkisen mukaan keskustan eduskuntaryhmä käy maanantaina iltapäivällä keskustelun siitä, ovatko elokuulle ehdotetut valiokunnan kokouspäivät sellaisia, että sote- ja maakuntauudistusta voidaan viedä kesän aika eteenpäin.

Eduskunnan puhemiesneuvosto sai maanantaina tilannekatsauksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan työtilanteesta.

-Valiokunta jatkaa aikataulukeskusteluja tiistaina aamulla, sanoi apulaispääsihteeri Timo Tuovinen kokouksen jälkeen.

Torstain kokous meni hulinaksi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous viime torstaina päättyi kaaokseen, kun se ei pystynyt päättämään sote-uudistuksen käsittelyaikatauluja.

Valiokunnassa oli jo päästy sopuun siitä, että valiokunta jatkaisi kokouksiaan vielä heinäkuun ensimmäisen viikon ajan, vaikka eduskunta on istuntotauolla.

Keskusta oli kuitenkin sen jälkeen yllättäen halunnut, että valiokunta aloittaisi kesätauon jälkeen kokoukset jo elokuussa. Sitä varten haluttiin selvittää, miten valiokunnan virkamiehet ehtivät pitää kesälomansa.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ei ottanut tätä ehdotusta äänestykseen, vaan hän halusi asian puhemiesneuvoston käsittelyyn.

Varapuheenjohtaja Heikkinen sanoi sen jälkeen tuohtuneena, että olisi syytä tarkastella, onko valiokunta enää työ- ja toimintakykyinen.

Maanantaina tunteet olivat valiokunnassa jo laantuneet.

-Varmaan juhannustauko on rauhoittanut tunnelmia, Heikkinen sanoi maanantain kokouksen jälkeen.

Keskustaa syytetty painostuksesta

Keskustaa syytettiin viime torstaina valiokunnan painostuksesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli keskiviikkona todennut STT:n haastattelussa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitäisi saada mietintöluonnoksensa valmiiksi heinäkuussa, jotta perustuslakivaliokunta saisi sen käsiteltyä elokuussa.

Muussa tapauksessa uudistuksen alkaminen lykkääntyy Sipilän mukaan vuodella vuoden 2021 alkuun.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic