Uutiset

Soten käsittelyyn eduskunnassa uusi viivästys. Ratkaiseva lausunto siirtyy ensi viikkoon.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) perustelee perustuslakivaliokunnan lausunnon siirtymistä asian laajuudella.

-Siinä on paljon perustuslaillisesti vaikeita kysymyksiä, joita pitää pohtia. Tänäänkin valiokunnan jäsenet käyttivät paljon pitkiä puheenvuoroja. Asian laajuus ja vaikeus ovat syyt.

Perustuslakivaliokunta on varannut kaikki ensi viikon kokousajat valinnanvapauslain luonnoksen käsittelyyn.

-Käsittelemme joka päivä valinnanvapauslausuntoa, kunnes se on valmis. Kovasti teemme töistä, ensi viikon aikana on tavoite saada lausunto valmiiksi.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan perustuslakivaliokunta on tekemässä valinnanvapauslakiin parikymmentä muutosesitystä. Lapintie ei kommentoi muutosten määrää.

-En pysty kommentoimaan valiokunnan keskeneräistä asiaa.

Perustuslakivaliokunta käsittelee vielä uudestaan valinnanvapauslakia, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta on antanut siitä mietintönsä. Maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait muodostavat oikeudellisen kokonaisuuden ja peruslakivaliokunnan on käsiteltävä ne kertaalleen yhtä aikaa.

Lapintie ei uskalla yhtään arvioida milloin eduskunta pääsee äänestämään sotesta.

-En uskalla kokonaisuuden aikataulusta sanoa mitään. Se riippuu myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksesta.

Lapintien mukaan perustuslakivaliokunnassa vallitsee asiallinen työskentelyhenki.

-Toki kun nämä ovat isoja ja laajoja asioita, niin niistä on mielipiteitä. Asiallista työskentelyä.

Perustuslakivaliokunta työskentelee Lapintien mukaan pääosin normaalina työaikana. Kokoukset alkavat aamukahdeksalta ja loppuvat täysistunnon alkaessa.

Hallitus ei kommentoi aikatauluja

-Hallituksen tehtävänä ei ole kommentoida eduskunnan aikatauluja, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi poistuessaan keskustan ryhmäkokouksesta iltapäivällä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) myönsi, että perustuslakivaliokunnan lausunnon siirtyminen ensi viikkoon tuo lisää aikataulupainetta.

-Kyllä se vähän hidastaa tässä kohtaa. Heillä oli tavoitteena antaa lausunto tällä viikolla, mutta syystä tai toisesta he eivät siihen pääse. Sitä en osaa sanoa, mitä se tarkoittaa kokonaisaikataulun kannalta.

Kysymykseen maakuntavaalien ajankohdasta Vehviläinen sanoi, nyt on kaikista tärkeintä, että valiokunnat tekevä työnsä.

-Itse kuuluun siihen joukkoon, että ensin sisällöt ja sitten katsotaan, onko tarvetta aikataulumuutokselle, Vehviläinen.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella selviää, miten paljon muutoksia valinnanvapauslakiesitykseen joudutaan tekemään ja voidaanko ne tehdä eduskuntakäsittelyn aikana.

Sen jälkeen pystytään arviomaan, missä aikataulussa uudistus saadaan eduskunnan suuren salin ratkaistavaksi ja tarvitseeko uudistuksen toimeenpanoa ja maakuntavaaleja lykätä.

Hallitus on aiemmin lähtenyt siitä, että lait tulisivat voimaan jo heinäkuun alussa ja ensimmäiset maakuntavaalit järjestettäisiin 28. lokakuuta. Viime aikoina on tosin sanottu, että siitäkin voidaan tinkiä. Oikeuskanslerin mielestä vaalit voitaisiin järjestää vasta noin puolen kuluttua siitä, kun lait tulevat voimaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ilmoitti toukokuun alussa, että valiokunta tarvitsee kahden viikon lisäajan uudistuksen käsittelyyn. Silloin keskeiset sote- ja maakuntauudistuslait tulisivat eduskunnan suuren salin käsittelyyn juhannuksen jälkeisellä viikolla, ja ratkaisevat äänestykset olisivat 1.-3. heinäkuuta.

Kiurua syytetään jarrutuksesta

Kiurua on syytetty käsittelyn jarruttamisesta. Eduskunta on jo jonkin aikaa sitten varautunut istumaan heinäkuun ensimmäisen viikon, mutta tarvittaessa se voi istua pitempäänkin.

Perustuslakivaliokunnan pitäisi arvioida valinnanvapauslain perustuslainmukaisuutta puolueettomasti ilman hallituksen ja opposition välistä vastakkainasettelua. Sen kokouksista on saatu niukasti tietoa, mutta kuultavina käyneet valtiosääntöoppineet ovat arvostelleet ainakin uudistuksen tiukkaa aikataulua.

Mielenkiinnolla odotetaan myös perustuslakivaliokunnan kantaa siihen, ettei hallitus aio hankkia EU-komissiolta etukäteisarviota siitä, onko valinnanvapausesitys EU:n kilpailusäännösten mukainen. Etukäteisarvion hankkimista siitä, sisältääkö esitys mahdollisesti EU:ssa kiellettyä valtiontukea, esitti korkein hallinto-oikeus.

Hallitus antoi valinnanvapauslaista eduskunnalle uuden esityksen viime maaliskuussa, sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta oli viime kesänä nähnyt alkuperäisessä lakiesityksessä vakavia puutteita.

Valiokunta piti silloin ongelmana julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen pakkoyhtiöittämistä, uudistuksen nopeata aikataulua ja julkisten tehtävien yksityistämistä tavalla, jossa perustuslain vaatimukset eivät täyty.

Uudessa lakiesityksessä muun muassa pakkoyhtiöittämisestä on luovuttu ja uudistuksen voimaantuloa porrastettu. Lisäksi palvelusetelin myöntämisen velvoitteesta erikoissairaanhoidossa on käytännössä luovuttu lukuun ottamatta tapauksia, joissa hoitotakuun aikarajat ylittyvät.

Sote-uudistus

Maakuntavaalit järjestettäisiin 28. lokakuuta 2018.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyisi maakunnille 2020 alusta.
Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti otettaisiin käyttöön viimeistään heinäkuussa 2020.
Uudet sote-keskukset aloittaisivat 2021 alusta ja hammashoitolat 2022 alusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic