Uutiset

Soten piti pelastaa kuntien talous – Kuntajohtajilta hätkähdyttävä arvio

Helsinki

Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään kunnilta maakunnille vuoden 2019 alusta, kuntien keskeisiksi tehtäviksi jäävät päivähoito, koulutus ja tekninen toimi eli katujen ja yleisten alueiden rakentaminen.

Lännen Median kyselyssä lähes kolmasosa kuntajohtajista arvioi, etteivät tulot riitä jäljelle jääviin tehtäviin. Toisaalta kolmasosa kuntajohtajista uskoo, että kunnan tulot riittävät. Arvioinnin vaikeudesta kertoo se, että 38 prosenttia kyselyyn vastanneesta kuntajohtajasta ei osaa sanoa, kuinka käy.

Jokaisen kunnan tuloveroprosenttia lasketaan kaavamaisesti 12,3 prosenttiyksikköä vuonna 2019. Jos veroprosentti on 20 vuonna 2018, se on 7,7 vuonna 2019. Eikä veroprosenttia saa nostaa kuin keskimäärin 0,5 prosenttiyksiköllä kahtena seuraavana vuonna. Yhteensä kunnilta viedään rahoitusta 17,7 miljardia euroa, kun myös kuntien osuutta yhteisöverosta alennetaan ja valtionosuuksia karsitaan.

– Tämä voi aiheuttaa epätervettä käyttäytymistä. Käytännössä kunnat voivat lähteä nostamaan veroprosenttejaan 2017 ja 2018 valmistautuakseen 2019 tilanteeseen, sanoo Pyhärannan kunnanjohtaja Matti Muukkonen.

Valtio tasaa uudistuksen vaikutusta jäljelle jäävien kuntapalvelujen rahoittamiseksi niin, ettei rahoitus muutu kuin enintään 100 euroa asukasta kohti.

– Tulot kyllä riittävät, mutta suurempi ongelma on lainojen hoitokyky. Kun tulot puolittuvat, niin riskit kaksinkertaistuvat. Kuntien lainojen hoitokyky puolittuu, muistuttaa Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi.

Kuntajohtajia huolestuttaa myös se, että velat jäävät kunnalle, kun omaisuutta siirtyy korvauksetta uusille maakunnille.

Kasvukuntien pitäisi edelleen pystyä myös investoimaan infraan ja sivistyspalveluihin.

Kuntien käyttötalousmenoista ylivoimaisesti suurin osa kuluu uudistuksen jälkeen päivähoitoon ja koulutukseen.

Sote-uudistuksen seurauksena väestön ikääntymisestä ja sairastavuudesta johtuvien kuntatalouden paineiden pitäisi olennaisesti pienentyä.

Puolet kuntajohtajista uskoo, että hallituksen sote-uudistus toteutuu lausunnolla olevan mallin mukaisesti. Kolmasosa ei usko, että pitkään vatvottu uudistus saataisiin vieläkään maaliin.

– Mikäli tämäkin yritys epäonnistuisi, kansalaisten usko poliittiseen järjestelmään kärsisi niin suuren tappion, ettei siihen ole varaa, sanoo Oripään kunnanjohtaja Pekka Paju.

Epäilijät pitävät riskinä perustuslaillisia ongelmia ja poliittisia intohimoja.

LM-Kysely: Näin kysyttiin

Lännen Media kysyi sähköpostilla Suomen kuntajohtajilta mielipiteitä sote-uudistuksesta ja sen jälkeisestä tilanteesta. Kyselyyn vastasi yhteensä 170 kuntajohtajaa.

Vastaajista oli kaupunkien johtajia 35 prosenttia ja muiden kuntien johtajia 65 prosenttia. Vastaajat saivat myös perustella vastauksiaan sanallisesti. (LM)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti