Uutiset

Soten tilannehuone hiljeni – sadoilta sote-valmistelijoilta loppuu työt, organisaatioita ajetaan valmiustilaan, valmistelu jatkuu silti osin

Soten valmisteluorganisaatioita ajetaan alas, työt päättyvät noin 800:lta. Valmistelu jatkuu osin ministeriöissä ja kunnissa.
Soten tilannehuoneeksi ja hermokeskukseksi nimitetyssä huoneessa kokoontui vielä hiljattain suuri määrä sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön sote-valmistelijoita. Nyt huone on hiljentynyt, ja pian se siirtyy muuhun käyttöön. Kuva: Joel Maisalmi
Soten tilannehuoneeksi ja hermokeskukseksi nimitetyssä huoneessa kokoontui vielä hiljattain suuri määrä sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön sote-valmistelijoita. Nyt huone on hiljentynyt, ja pian se siirtyy muuhun käyttöön. Kuva: Joel Maisalmi

Satojen sote-uudistuksen valmistelijoiden työt päättyvät lähiviikkoina ja -kuukausina.

– Enemmistö valmistelua maakunnissa tehneistä palaa vakituisiin töihinsä taustalla oleviin sote-organisaatioihin, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylijohtaja Kirsi Varhila.

– Kokonaan työt loppuvat vain yksittäisiltä henkilöiltä, jotka ovat tulleet soten valmisteluun kokonaan ulkopuolelta.

Kolme viikkoa sitten kaatunutta sote-uudistusta valmisteli maakuntien liitoissa noin 800 henkilöä: kokoaikaisia noin 300, osa-aikaisia noin 500.

Heistä valtaosa oli sairaanhoitopiireistä ja kunnista. Heidän lisäkseen mukana on ollut henkilöstöä muun muassa ely-keskuksista, aluehallintovirastoista ja ministeriöistä.

Valmisteluorganisaatiot ajetaan alas nopeasti, Varhila sanoo.

– Maakuntaliitoissa on jo aloitettu yt-neuvotteluita. Määräaikaisuuksista suuri osa päättyy jo maaliskuun loppussa, osa jatkuu kesäkuulle ja viimeiset katkeavat viimeistään vuodenvaihteessa.

”Ajamme yhtiötä valmiustilaan”

Yt-neuvottelut on aloitettu myös Maakuntien tilakeskuksessa.

Yksi sen päätehtävistä on ollut kerätä tietoa kuntien sekä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien kiinteistöistä. Näitä tiloja yhtiön oli määrä vuokrata maakunnille.

– Ajamme yhtiötä tällä hetkellä valmiustilaan odottamaan seuraavan hallituksen ratkaisuja, kertoo yhtiön väliaikainen toimitusjohtaja Jukka Latvala.

Latvala arvioi, että yhtiöön jää väliajaksi vain muutamia työntekijöitä.

Ennen kuin uutta sotea ryhdytään valmistelemaan, Maakuntien tilakeskus ylläpitää ja päivittää jo kerättyjä tietoja sote-kiinteistöistä, Latvala sanoo.

Kuluvan vaalikauden aikana tehdystä valmistelusta pyritään säästämään jatkoa varten mahdollisimman suuri osa muissakin organisaatioissa.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Päivi Nergin mukaan maakuntien valmistelutyöstä kerätään tällä hetkellä loppuraportteja, joihin koostetaan tärkeimmät opit nyt päättyneestä valmistelusta.

– Sisältöraportointi on tarkoitus saada valmiiksi suunnilleen toukokuun puoliväliin mennessä.

Ministeriöt jatkavat soten edistämistä

Valmistelu jatkuu osittain myös sinä aikana, kun Suomeen vasta odotetaan uutta hallitusta.

Ministeriöissä keskitytään kaatuneen soten analysointia, alivaltiosihteeri Päivi Nerg sanoo.

– Selvitämme lainsäädännön ja talouden asettamia reunaehtoja, analysoimme valiokuntien lausuntoja ja kokoamme parhaita käytäntöjä tulevaa hallitusta varten, Nerg toteaa.

Nerg arvioi, että kuluu pitkälle syksyyn ennen kuin uuden hallituksen sote-mallia päästään todenteolla valmistelemaan.

– Aikataulu riippuu paljon siitä, päätetäänkö seuraavassa hallituksessa, että sotea valmistellaan parlamentaarisesti.

Parlamentaarinen valmistelu tarkoittaa, että linjauksia sotesta tehtäisiin kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Sote-valmistelua jatketaan tietyiltä osin myös kunnissa, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

– Rahoitus päättyy, mutta yksi mahdollisuus on edetä vapaaehtoisten kuntayhtymien kautta. Lisäksi valmistelua voidaan tehdä suurten keskuskaupunkien johdolla, toisaalla maakuntien liitto voi vetää valmistelua, Tainio sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti