Uutiset

Sotilasliitto Nato ei ole vielä havainnut merkkejä Venäjän vetäytymisestä Ukrainan rajoilla

Pääsihteeri Stoltenberg vaatii, että Venäjä vetäisi joukkojen lisäksi myös rajan tuntumaan tuotua kalustoa pois.
Naton mukaan Venäjä on tuonut Ukrainan rajan tuntumaan yli 100  000 sotilasta ja kaikki on valmista uuteen hyökkäykseen. Lehtikuva/AFP

Sotilasliitto Nato ei ole vielä havainnut merkkejä Venäjän vetäytymisestä Ukrainan rajoilla, kertoi pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessaan. Stoltenbergin mukaan Venäjän tuoreet viestit kuitenkin antavat syytä varovaiseen optimismiin.

Maanantaina Venäjä antoi ymmärtää, että se on yhä avoin neuvottelujen jatkamiselle Ukrainan jännitteisessä tilanteessa. Tiistaina Venäjä ilmoitti ryhtyneensä vetämään Ukrainan rajalta osan siellä olevista joukoistaan.

Stoltenbergin mukaan Nato jatkaa Venäjän liikkeiden tarkkaa seuraamista. Hän korostaa, että Venäjän tulisi vetää joukkojen lisäksi myös rajan tuntumaan tuotua kalustoa pois.

Stoltenberg viittaa viime kevään tapahtumiin, kun Venäjä liikutteli joukkojaan ja kalustoaan Ukrainan rajan tuntumaan. Raskaan kaluston liikuttelu on hitaampaa kuin joukkojen kokoaminen.

–  Olemme nähneet aiemmin, että he etenevät joukkojen ja raskaan kaluston kanssa, vetävät takaisin osan joukoista, ja sitten he pystyvät liikuttamaan joukkoja takaisin vain muutamassa päivässä, Stoltenberg sanoi.

–  Meidän on nähtävä merkittävää ja pysyvää vetäytymistä, Stoltenberg painotti.

Naton mukaan Venäjä on valmis hyökkäykseen

Naton mukaan Venäjä on tuonut Ukrainan rajan tuntumaan yli 100  000 sotilasta ja kaikki on valmista uuteen hyökkäykseen.

–  Mutta Venäjällä on vielä aikaa ottaa askel taaksepäin, lopettaa sodan valmistelu ja alkaa työskennellä rauhanomaisen ratkaisun puolesta, Stoltenberg sanoi.

Kiristyneiden jännitteiden vuoksi Nato on vahvistanut läsnäoloaan itäisen Euroopan jäsenmaissa. Stoltenbergin mukaan vahvistusten tilaa arvioidaan sen mukaan, mitä Ukrainassa tapahtuu.

–  On liian aikaista spekuloida (Naton vahvistusten vähentämisellä), koska tähän mennessä emme ole nähneet jännitteiden lieventymistä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg muistutti, että Nato on vahvistanut läsnäoloaan itäisessä Euroopassa jo vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan ja Venäjän tukemat separatistit ottivat haltuunsa osan Ukrainan itäosasta.

Britannia: Tiedustelutieto ei rohkaise

Naton jäsenmaista Britannia suhtautuu epäilevästi siihen, että Venäjä olisi liennyttämässä tilannetta. Pääministeri Boris Johnsonin mukaan Ukrainaa koskeva tiedustelutieto ”ei ole rohkaisevaa”. Johnsonin mukaan venäläisjoukot ovat yhä valmiita hyökkäämään hetkenä minä hyvänsä.

Toisaalta myös diplomaattisen ratkaisun löytymisestä on yhä Britannian mukaan toivoa.

–  Näemme, että venäläiset ovat avoimia keskusteluille. Toisaalta näkemämme tiedustelutiedot eivät ole vieläkään rohkaisevia, Johnson sanoi Sky News -uutiskanavan haastattelussa.

Kremlin väitteille joukkojen osittaisesta vetäytymisestä ei ole vielä saatu ulkoista vahvistusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic