Uutiset

Sotilastiedustelun isosta linjasta on poliittinen yhteisymmärrys – Syrjinnän torjumisen yksityiskohdista syntyi vastalauseita

Puolustusvaliokunnan jäsenet kertoivat torstaina puheenjohtaja Ilkka Kanervan (keskellä) johdolla lähes yksimielisestä mietinnöstään Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunnassa vallitsee yhteisymmärrys uuden sotilastiedustelulainsäädännön isosta linjasta. Puolustusvaliokunta tiedotti torstaina siitä, että se on saanut oman mietintönsä tehdyksi.

Sotilastiedustelulakia säädetään yhdessä siviilitiedustelulain kanssa, jotta viranomaisilla on valtuudet hankkia tietoa Suomea mahdollisesti kohtaavista uhista. Erityisesti Ukrainan kriisi on vauhdittanut päättäjiä tekemään uutta tiedustelulainsäädäntöä.

– Sotilasviranomaisilla on pakko olla käytössä toimivaltuudet, jotta Suomi ei jää varjoon kyber- ja hybridimaailmassa. Sivistysyhteiskunnassa tiedusteluintressit ja kansalaisten perusoikeudet pidetään tasapainossa. Nyt on etsitty suomalainen malli hyvässä yhteistyössä. Hallituspuolueet vastaan oppositiopuolueet asetelmaa ei ole ollut, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kiittää.

Viime vuonna eduskunnan enemmistö hyväksyi vaadittavan perustuslain kiireellisen muuttamisen. Helmi-maaliskuun aikana itse tiedustelulait tulevat näillä näkymin hyväksytyiksi eduskunnassa.

Torstaina kerrotun sotilastiedustelulain tarkoituksena on parantaa Puolustusvoimien tiedonhankintaa kansainvälisistä uhista. Kohteina ovat erityisesti valtiot ja asevoimat. Tiedustelumenetelmiä voivat olla muun muassa tarkkailu, tekninen kuuntelu ja katselu, telekuuntelu ja peitelty tiedonhankinta.

Sdp, vihreät sekä Vasemmistoliitto jättivät mietintöön vastalauseita, jotka koskivat esimerkiksi syrjinnän kieltämistä. Syrjintä kielletään lakiesityksessä, mutta vastalauseiden tekijät olisivat toivoneet tarkempia kirjauksia.

– Kirjauksia ei ole kirjoitettu tarpeeksi auki kohtiin, jotka liittyvät perusoikeuksien kunnioittamiseen. Mahdollisesti henkilöihin liittyvästä tiedustelussa ei saa kajota ihmisten perusoikeuksiin ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia on kunnioitettava. Tätä ei ole kirjoitettu nyt auki, valiokunnan jäsen Krista Mikkonen (vihr.) sanoo.

Monet poliitikot painottavat myös tiedustelutoiminnan valvontaa ja sen riittäviä resursseja.

– Olen tyytyväinen esimerkiksi siihen, että esimerkiksi Supon parlamentaarinen valvonta toteutuu. Seuraavalle eduskunnalle olisi tuotava selonteko, miten tiedustelulakien käyttö sujuu, valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoo.

Kansanedustajat korostavat myös sitä, että tiedustelulainsäädännön laatiminen on ollut pitkä ja jonkin verran monimutkainen urakka.

– Tässä on ollut pakko luottaa asiantuntijoihin. Valmistelun varrella on tuntunut siltä, että olisi oltava samaan aikaan tiedustelu-upseeri, poliisi, juristi sekä it-nörtti, jotta kaikesta olisi kunnolla selvillä, valiokunnan jäsen Markus Mustajärvi (vas.) sanoo.

Tietoverkoista ja -järjestelmistä on tullut sodankäynnin areena maalla, merellä ja ilmassa tapahtuvan toiminnan rinnalle. Tämä aiheuttaa Puolustusvoimille tarvetta kehittää kyberkykyjään. Sotilastiedustelulaki antaa Puolustusvoimille valtuudet käytännön työhön ulkomailla.

– Viranomaisten toimivaltuuksia lavennetaan ja ihmisten perusoikeuksista huolehditaan, Kanerva nostaa hiotun lakiesityksen keskeisimmiksi muutoksiksi.

Eduskunnan hallintovaliokunta saanee siviilitiedustelulakia koskevan mietinnön valmiiksi ensi viikolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic