Uutiset

Sotkamoon tulossa Suomen ensimmäinen hopeakaivos – Kultaa ja hopeaa saadaan maasta yhä enemmän

Sotkamo Silver Oy suunnittelee Kainuuseen Suomen ensimmäistä hopeakaivosta. Yhtiön tavoitteena on avata hopeakaivos ensi vuoden lopulla.

Jalometallien eli hopean ja kullan tuotanto ovat olleet vahvassa kasvussa Suomessa viime vuosina.

Suomessa toimii kaikkiaan jo noin 10 kulta- ja hopeakaivosta.

Sodankylässä uusi omistaja tutkii Pahtavaaran kultakaivoksen avaamista.

Endomines puolestaan kertoi hiljattain lähes kaksinkertaistaneensa kullantuotannon Pohjois-Karjalan Pampalossa viime vuoteen verrattuna.

Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtajan Pekka Suomelan mukaan malminetsintä keskittyy niin Suomessa kuin maailmallakin juuri nyt eniten kultaan.

-Suomen kultatuotanto on jopa 10-kertaistunut sen jälkeen, kun Kittilän kultakaivos aloitti vuonna 2009, Suomela kertoo.

Sotkamo Silverin kaivos tekisi saman hopealle.

Kulta lähtee Suomesta korujen, lääketeollisuuden ja vaikkapa kännyköiden raaka-aineeksi. Sen tärkein rooli on kuitenkin toimia sijoitusvarallisuutena.

-Kullan kauppa on globaalia, jossa ovat mukana esimerkiksi pankkiirit, metallitukkurit ja korukauppiaat, Pekka Suomela kertoo.

Sotkamon kaivoksen hopearikaste lähtisi Kokkolan sulattoon tai kauemmas Eurooppaan.

-Kullan markkinahintaon ollut viime vuosina vakaa ja on nyt hienoisesti vahvistunut. Hopea ei ole menestynyt yhtä hyvin, Pekka Suomela toteaa.

Sotkamo Silverillä on menossa nyt ympäristövaikutusten arviointi.

Kainuussa on herännyt huoli vesistöstä, ja Silverille vaaditaan puhdistamoa.

Sotkamo Silverin konsernijohtaja Timo Lindborg sanoo, että prosessissa ei liuoteta malmia, vaan rikastus tapahtuu vaahdottamalla.

-YVA on lupaviranomaisten käsissä, mutta ratkaisevin askel kaivoksen avaamiselle on siinä, jos ja kun rahoitus järjestyy syksyn aikana, Lindborg korostaa.

Lopullisesta rahoituksesta puuttuu noin 60 prosenttia. Se on Lindborgin mukaan vajaa 20 miljoonaa euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic