Uutiset

Sotshiin saapuva Suomen presidentti kiinnostaa venäläismediaa – Niinistö esiteltiin uutuuskirjoihin viitaten Venäjän ystävänä

Presidentti Niinistön maanläheinen elämä kiinnostaa naapurimaassa yllättävän paljon. Tänään Putinin tapaamisen päätteeksi on luvassa lehdistötilaisuus.
Vladimir Putin tapasi viikonloppuna Saksan Angela Merkelin kesäisessä Berliinissä. Sauli Niinistö soitti Merkelille ennen omaa Putin-tapaamistaan, joka on keskiviikkona iltapäivästä Sotshissa.

Aurinkoiseen Sotshiin saapuu tänään Venäjällä kohtalaisen tunnettu vieras.

Presidentti Sauli Niinistö on ollut viime päivinä poikkeuksellisen runsaasti esillä naapurimaan mediassa. Aihetta juttuihin ovat antaneet Niinistön lähestyvä syntymäpäivä – tämä täyttää perjantaina 70 vuotta – ja tietenkin keskiviikon työvierailu Vladimir Putinin puheille.

Jo aiemmin venäläiset ovat saaneet lukea presidentin työhön liittyvien asioiden lisäksi muun muassa puoliso Jenni Haukion raskaudesta ja lapsen syntymästä, hymyilevästä Lennu-koirasta sekä Niinistölle heinäkuussa tehdystä leikkauksesta. Naapurimaa Suomen presidentin kovin tavanomaiselta vaikuttava elämä kiinnostaa venäläisiä yllättävän paljon.

Sanomalehti Kommersant kertoo, että peräti kahdessa suomalaisessa uutuuskirjassa kiinnitetään runsaasti huomiota Niinistön Venäjä-politiikkaan. Sauli Niinistö – tasavallan presidentti -kirjan tekijän Risto Uimosen raportoidaan kertoneen venäläismedialle, että Putin esiintyy kirjassa 47 sivulla, ulkoministeri Sergei Lavrov yhdeksällä ja nykyinen ulkomaantiedustelun johtaja, entinen duuman puhemies Sergei Naryshkin kolmella.

Venäläismedia kiinnittää ymmärrettävästi huomiota etenkin kirjojen Venäjää sivuaviin kohtiin.

Yksittäisistä tapausesimerkeistä eniten palstatilaa ovat saaneet Niinistön väitetty rooli Fennovoiman vetämän ja venäläisen Rosatomin toteuttaman Hanhikivi 1- ydinvoimalahankkeen onnistumisessa sekä presidentin halu päästää duuman puhemies Naryshkin Suomeen EU:n pakotteista huolimatta. Muiden muassa Pietarissa suosittu nettiuutissivusto Fontanka kertoo molemmista tapauksista yksityiskohtaisesti.

”Pragmaattinen ystävä, jolla on valtaa”

Niinistö näyttäytyy kirjaa käsittelevässä venäläisuutisoinnissa paitsi Venäjään pragmaattisesti suhtautuvana ystävänä, myös kotimaassaan merkittävää poliittista valtaa käyttävänä aktiivisena toimijana.

Kommersantin mukaan kirjoissa kuvataan tarkasti, miten Niinistö on tukenut venäläisiä poliitikkoja ja liikemiehiä. Kirjat myös vahvistavat lehden mukaan venäläisille mieluisan ajatuksen siitä, että edes Bryssel ei voi estää Niinistöä tapaamasta Vladimir Putinia.

Venäläiset ovat saaneet lukea, että Suomen ja Venäjän välisen vuoropuhelun säilyminen myös vaikeina aikoina on ollut pitkälti nimenomaan Niinistön ansiota ja osoitus hänen riippumattomasta asemastaan maamme politiikassa.

Juhlista kieltäytyminen kiehtoo Venäjällä

Niinistöä pidetään Venäjällä vaatimattomana presidenttinä, jonka suomalainen maanläheisyys kiinnostaa vaikeasti lähestyttäviin johtajiin tottuneessa maassa.

Niinistön työskentely syntymäpäivänään ja lahjoista kieltäytyminen ovat Venäjällä ihmetystä herättäviä asioita.

Maanantai-iltana Venäjällä uutisoitiin myös Niinistön Sotshin tapaamisen alla Saksan liittokansleri Angela Merkelille soittamasta puhelusta. Merkel tapasi Putinin Saksassa lauantaina. Berliinin tapaamisesta ei juuri saatu kerrottavaa julkisuuteen.

Lehdistötilaisuus klo 15 – tai myöhemmin

Kun Niinistö ja Putin tapaavat keskiviikkona klo 14 Etelä-Venäjän Sotshissa, mukanaan kummankin maan ulkoministerit, odotettavissa pitäisi olla hieman enemmän mediajulkisuutta. Presidenttien tapaamisohjelmassa on yhteinen lehdistötilaisuus.

Putinilla on tapana venyttää aikatauluja ja odotuttaa vieraitaan, joten lehdistötilaisuuden alku Putinin Botsharov rutshei -residensissä saattaa hyvinkin myöhästyä aiotusta kello 15.15:stä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti