Uutiset

Spiegel: Venäjän ohjusräjähdyksen uhreja kuoli säteilyyn

Venäjän räjähdyksen uskotaan tapahtuneen uuden, ydinmoottorilla toimivan risteilyohjuksen testaamisen yhteydessä. Kuva: MAXIM SHIPENKOV
Venäjän räjähdyksen uskotaan tapahtuneen uuden, ydinmoottorilla toimivan risteilyohjuksen testaamisen yhteydessä. Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Venäjällä lääkäri on valottanut Vienanmeren rannalla sattunutta säteilyonnettomuutta.

Räjähdyksessä Nenoksan kylässä kuoli viisi ydininsinööriä ja kaksi sotilashenkilöstöön kuuluvaa.

Nenoksa tunnetaan Venäjän sotalaivaston koelaukaisualueena, ja monien asiantuntijoiden mukaan koe liittyi hyvin todennäköisesti uuteen ydinristeilyohjukseen. Nato kutsuu sitä nimellä ”Skyfall”.

Sairaalassa Arkangelissa työskentelevä lääkäri kertoi nimettömänä saksalaislehti Spiegelille, että sairaalaan tuotiin kolme vakavasti loukkaantunutta miestä.

Heistä kaksi kuoli myöhemmin matkalla Arkangelin lentokentälle. Lääkärin mukaan he kuolivat säteilyn seurauksiin. Asiasta kertoo myös saksalaislehti Focus.

Hoitohenkilökuntaa ei kuitenkaan tiedotettu siitä, että potilaat olivat altistuneet radioaktiiviselle säteilylle. Kenelläkään ei ollut tarvittavaa suojavaatetusta.

Lääkärin mukaan kylpyamme, jossa potilaita muun muassa hoidettiin, saastui säteilystä niin pahoin, että armeija hävitti sen.

Lääkäri kertoo, että seuraavana päivänä turvallisuuspalvelu FSB vaati hoitohenkilökuntaa allekirjoittamaan salassapitosopimuksen.

Aiemmin arkangelilaisen sairaalan henkilökunta on puhunut nimettömästi myös BBC:lle. He kertoivat pelkäävänsä joutuneensa säteilylle alttiiksi.

BBC:n mukaan loukkaantuneita vietiin kahteen sairaalaan Arkangelissa.

– Emme halua heidän tuovan tänne seuraavaksi ei enää kolme ihmistä, vaan kymmenen, ja salaavan jälleen tietoa meiltä, BBC:n haastattelema hoitohenkilökunnan jäsen sanoi.

Sairaalan ensiavussa jatkettiin toisten potilaiden hoitamista vielä noin tunnin ajan ennen kuin lääkärit tajusivat, että kolme turmassa loukkaantunutta oli joutunut hyvin suuren säteilyaltistuksen kohteeksi.

Sen jälkeen hoitohenkilökunta joutui raapimaan tarvittavat suojavarusteet esimerkiksi lääkintähelikopterista.

16-kertaiset säteilyarvot

Nenoksan säteilyturmaa on verrattu jopa Tshernobylin ydinonnettomuuteen vuonna 1986. Silloin Neuvostoliiton hallinnolta vei kauan aikaa myöntää tapahtunut.

Venäjän ilmatieteen laitos Rosgidromet ilmoitti lähes viikko turman jälkeen, että säteilyarvot olivat ponnahtaneet 16-kertaisiksi Severodvinskissa.

Se sijaitsee 47 kilometrin päässä Nenoksan kylästä.

Presidentti Vladimir Putin on sanonut, että räjähdykseen päättyneessä kokeessa testattiin uutta asejärjestelmää.

Uusimmat

Fingerpori

comic