Uutiset

Sri Lankan iskujen jäljiltä jo 40 pidätystä

Papistoa osallistuu iskun uhrien joukkohautajaisiin tiistaina. Kuva: M.A. PUSHPA KUMARA
Papistoa osallistuu iskun uhrien joukkohautajaisiin tiistaina. Kuva: M.A. PUSHPA KUMARA

Sri Lankan sunnuntaisten pommi-iskujen jäljiltä on tehty lisää pidätyksiä.

Poliisin tiedottajan Ruwan Gunakseran mukaan pidätettyjen määrä on noussut maanantain 24:stä 40:een. Pidätetyt ovat pääasiassa srilankalaisia, mutta heidän joukossaan on ainakin yksi syyrialainen. Poliisi tutkii, onko lisää ulkomaalaisia sekaantunut seitsemän itsemurhapommittajan tekemiin hyökkäyksiin.

Viranomaisten mukaan syyrialainen pidätettiin paikallisten epäiltyjen kuulustelun jälkeen.

Yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan iskuissa oli Islamilainen valtio -äärijärjestön iskuille ominaisia piirteitä, mutta Isis ottaa yleensä nopeasti iskut nimiinsä. Toistaiseksi mikään taho ei ole ilmoittanut olevansa iskun takana.

Poliisi sai aiemmin tässä kuussa vihjeen, että srilankalainen vähän tunnettu islamistiryhmä aikoisi iskeä kirkkoihin. Kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan al-Qaeda tai Isis on todennäköisesti mukana iskussa, vaikka tekijä olisikin paikallinen ryhmittymä. Tästä kertoo se, että iskut olivat tarkkaan suunniteltuja.

Poikkeustila mahdollistaa pidätykset

Sri Lankassa astui keskiyöllä paikallista aikaa voimaan poikkeustila, joka antaa poliisille laajat valtuudet pidättää ja kuulustella epäiltyjä ilman oikeuden päätöstä. Lisäksi maassa astui voimaan öinen ulkonaliikkumiskielto.

Maanantaina tunnelmat Sri Lankan pääkaupunki Colombossa kiristyivät entisestään, kun yhden iskun kohteeksi joutuneen kirkon lähellä kuultiin uusia räjähdyksiä. Poliisin mukaan se oli kuitenkin hallittu räjäytys.

Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu FBI lähettää agenttejaan Sri Lankaan auttamaan tutkinnassa. FBI on myös tarjonnut laboratorio-osaamista todisteiden tutkintaan.

Ainakin 32 ulkomaalaista on kuollut

Sunnuntaina tehdyssä iskusarjassa kirkkoihin ja luksushotelleihin kuoli ainakin 290 ihmistä ja 500 ihmistä sai eriasteisia vammoja.

Viranomaisten mukaan suurin osa kuolleista ja haavoittuneista oli paikallisia, mutta heidän joukossaan oli 32 ulkomaalaista. He ovat Britannian, Yhdysvaltain, Australian, Turkin, Intian, Kiinan, Tanskan, Alankomaiden ja Portugalin kansalaisia.

Fingerpori

comic