Uutiset

Sri Lankan pommitusten uhriluku nousee yhä – kahdeksan tekijää tunnistettu

Viranomaiset tutkivat tuhoja yhdessä pommi-iskun kohteeksi joutuneessa kirkossa Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa sunnuntaina. Kuva: STR
Viranomaiset tutkivat tuhoja yhdessä pommi-iskun kohteeksi joutuneessa kirkossa Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa sunnuntaina. Kuva: STR

Sri Lankan sunnuntaisten pommi-iskujen uhriluku on jatkanut nousuaan keskiviikon aikana. Kirkkoihin ja hotelleihin tehtyjen iskujen jäljiltä menehtyi ainakin 359 ihmistä, kertoo poliisin tiedottaja Ruwan Gunasekera. 39 kuolleista on viranomaisten mukaan ulkomaalaisia.

Viranomaiset ovat pidättäneet jo noin 60 ihmistä iskuihin liittyen, kun keskiviikkona pidätyksiä tehtiin lisää.

Sri Lankan poliisin mukaan iskut toteutti yhdeksän itsemurhapommittajaa, joista kahdeksan on tunnistettu. Yksi tekijöistä on nainen. Iskut tiistaina nimiinsä ottanut Islamilainen valtio -äärijärjestö väitti tekijöitä olleen kahdeksan, mutta sen osuutta tekoihin ei vielä ole voitu vahvistaa.

Isis julkaisi tiistaina kuvan, jossa näkyy kahdeksan hyökkääjää. Seitsemän heistä on naamioituneita, mutta yksi on tunnistettu srilankalaista äärijärjestöä National Thowfeek Jamaathia johtavaksi radikaalisaarnaajaksi.

Ensimmäinen varoitus jo kuun alussa

Intian tiedusteluviranomaiset varoittivat Sri Lankan hallitusta mahdollisista terrori-iskuista ensimmäisen kerran jo 4. huhtikuuta. Toinen varoitus tuli 20. huhtikuuta ja kolmas vain tunteja ennen sunnuntaisia iskuja, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sri Lankan muslimineuvoston puheenjohtaja N.M. Ameen kertoi uutistoimisto AP:lle, että viranomaisia oli varoitettu National Thowfeek Jamaathista ja sen johtajan vihasaarnoista jo useita kertoja.

– Osa tiedusteluhenkilöistä näki hänen kuvansa, mutta he eivät tehneet mitään.

AP:n mukaan Sri Lankan viranomaiset olivat ilmaisseet järjestöön liittyvät huolensa kansainvälisille asiantuntijoille jo helmikuussa.

Yhdysvaltain Sri Lankan suurlähettiläs Alaina Teplitz sanoi keskiviikkona kansainväliselle medialle, että Yhdysvalloilla ei ollut ennakkotietoa iskusta.

– Uskomme, että suunnitelmia iskuista on lisää. Terroristit voivat iskeä ilman varoitusta, hän sanoo.

Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa räjähti myös keskiviikkona aamulla elokuvateatterin läheisyydessä. Poliisin mukaan kyseessä oli hallittu räjäytys.

Uusimmat

Fingerpori

comic