Uutiset

Stadionin portit avattiin ensimmäisen kerran Iranin naisille

Jalkapallon MM-kisojen keskiviikkoillan ottelu Iran–Espanja oli jännittävä. Se pelattiin Venäjän Kazanissa.

Mutta vielä jännittävämpiä hetkiä elettiin Azadin jättistadionin porteilla Teheranin länsiosissa.

Tiistai-iltana Iranin johto ilmoitti sallivansa naisten pääsyn aviopuolisoidensa seurassa stadionille seuraamaan ottelua jättikankaalta. Keskiviikkoaamuna stadionin liepeillä oli jo paljon jalkapallofaneja, joille ilmoitettiin, että naisten osalta lupa on peruttu.

Lippuja jonottaneet panivat takalistonsa maahan protestin merkiksi. Seurasi uusi mietintä, jonka lopputulos oli, että vajaa tunti ennen pelin alkua stadionin portit avattiin ”perheille”.

Iranin ensimmäisen MM-peliin Marokkoa vastaan naisia ei oltu päästetty Azadin lehtereille.

37 vuoden tauko

Keskiviikkoiltana stadionilla oli runsaasti naisia.

Hetki oli historiallinen, sillä Iranin islamilaisen vallankumouksen (1979) jälkeen naiset eivät ole päässeet jalkapallokatsomoihin.

Viimeinen kerta oli vuonna 1981, kun Teheranin joukkueet Esteghlal ja Persepolis kohtasivat Azadin stadionilla kuumassa paikallisderbyssä.

Mullahien antama selitys on ollut, että jalkapallofanien kannustuslaulut ovat ajoittain liian roiseja naisten korville.

Irania ennen jopa äärikonservatiivinen Saudi-Arabia päästi naiset jalkapallokatsomoihin.

Iranin naisten oikeuksien puolustajat puhuivat keskiviikkoiltana pienestä voitosta, vaikka Iran hävisikin ottelun 0–1. Mitään tietoa ei kuitenkaan ole siitä, onko lupa naisten pääsylle jalkapallokatsomoihin pysyvä.

Useimmilla huivi

Stadionilla otetussa kuvissa näkyy, että useimmat naiset pitivät huivit päässään eivätkä näin ärsyttäneet vallankumouskaartin siveyspoliiseja. Mutta tarkkaan katsoen joukossa oli myös avopäisiä naisia.

Television välittämä kuva Iranin peleistä Venäjällä on kertonut, että Iranin joukkueen kannattajissa on ollut paljon naisia, jotka ovat pukeutuneet ja maalanneet kasvonsa Iranin punavalkovihreän lipun väreihin.

Aika monet heistä ovat olleet avopäin, mistä voi päätellä, että he asuvat muualla kuin Iranissa.

Jalkapalloa pelaavista ja seuraavista naisista on tullut Iranin politiikan painemittari.

Nainen keinoparrassa

Päättyneellä liigakaudella Iranin jalkapallokatsomoissa oli naisia, jotka olivat puikahtaneet luvatta sisään esimerkiksi pukemalla keinoparran, maalaamalla kasvonsa joukkueen väreihin tai kietoutumalla lippuun.

Instagramiin lähetetyt kuvat toimivat sitten painostuskeinona päättäjien suuntaan.

Maltillisen uudistusmielinen presidentti Hassan Ruhani on vaatinut naisten päästämistä katsomoihin. Ruhanin mielestä naisen ja miehen pitää olla tasa-arvoisia kaikilla elämänaloilla.

Saudi-Arabiaan verrattuna Iranin naisten asema on ollut parempi. Iranin naiset ovat saaneet ajaa autoa ja osallistua politiikkaan. Yliopistojen opiskelijoista enemmistö on naisia.

Ylin valta papeilla

Odotukset ovat kuitenkin korkeammat, ja Ruhania äänestäneet vaativat häneltä isompia askelia vapauksien lisäämisessä.

Presidentti ei kuitenkaan ole ylin vallankäyttäjä Iranissa, vaan viimeinen sana on korkeimmalla uskollisella johtajalla Ali Khameneilla.

Länsimaiset vapaudet eivät ole Iranin vanhoillisten pappien mieleen.

Yhdysvaltain päätös sanoa irti Iranin ydinsopimus heikensi Ruhanin ja muiden länsiliennytystä toivoneiden asemaa. Konservatiivinen papisto oli alun alkaenkin sopimuksen solmimista vastaan.

Pakollinen huivi

Sukupuolten tasa-arvosta ei voi Iranin kohdalla puhua. Iranilaisten naisten elämää rajoitetaan monenlaisilla laeilla ja säännöillä.
World Economic Forumin vertailussa vuodelta 2017 Iran oli sukupuolten tasa-arvossa 144 maasta sijalla 140.
Iranin nnisten on verhottava pää huivilla (hijabilla) julkisilla paikoilla. Tätä sääntöä kapinalliset iranilaisnaiset venyttävät esimerkiksi sitomalla huivin hyvin löyhästi.
Viimeisen vuoden aikana on ollut Teheranissa myös julkisia protesteja, kun naiset ovat ottaneet itsestään kuvia kadulla ilman huivia ja laittaneet kuvat sosiaaliseen mediaan. Näistä tempauksista on jaettu muutamia rangaistuksia.
Naisten oikeus avioeroon, työpaikan saantiin ja perintöön on miehiä rajatumpi.
Myös rikoslaissa naisen asema on heikompi. Naisen on hankala saada suojaa aviopuolison tekemää raiskausta tai muuta väkivaltaa vastaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic