Uutiset

Stanislav Petrov: Mies, joka veti maailman takaisin ydinsodan partaalta, on kuollut

Ilman Stanislav Petrovia maailma voisi nyt olla aika toisenlainen paikka.

Petrov, vaatimaton mies mutta kylmän sodan monumentaalinen sankari, on kuollut 77-vuotiaana. Asiasta kertoi ensin Westdeutscher Allgemeine-Zeitung, jonka mukaan Petrov menehtyi viime toukokuussa.

Maailmanhistoriaan Petrov kirjoitti nimensä aamuyöstä 26. syyskuuta 1983. Tuolloin Juri Andropov oli Neuvostoliiton johtaja; Yhdysvaltojen presidenttinä oli Ronald Reagan. Suurvaltojen vastakkainasettelu oli kireimmillään sitten Kuuban kriisin. Petrov oli Neuvostoliiton strategisten ohjusjoukkojen everstiluutnantti. Hänen tehtävänään oli valvoa maan ohjusiskuista varoittavaa tietokonejärjestelmää.

Tuona syyskuun yönä järjestelmä antoi hälytyksen, joka ei ollut harjoitus.

-Sireeni huusi, mutta muutaman sekunnin ajan vain istuin paikallani ja tuijotin näyttöä. Siinä luki ”laukaisu”, Petrov muisteli BBC:lle 2013.

Tietokoneen mukaan Yhdysvallat oli ampunut ydinohjuksen.

-Minuutin kuluttua tuli toinen hälytys. Yhdysvallat oli laukaissut toisen ohjuksen, sitten kolmannen, neljännen ja viidennen.

Ohjeiden mukaan Petrovin olisi tullut ilmoittaa tapahtuneesta esimiehilleen, jotka olisivat voineet ryhtyä vastaiskuun. Hän ei kuitenkaan pystynyt toimimaan välittömästi.

Hetken pohdinnan jälkeen Petrov päätti, että tietokone oli väärässä. Hän otti yhteyden esimiehiinsä ja kertoi kyseessä olleen väärän hälytyksen.

Puolen tunnin kuluttua aamuyö oli edelleen aivan yhtä rauhallinen kuin aiemminkin. Yhdysvallat ei ollut aloittanut ydiniskua.

Neuvostoliitto taas ei ollut vastannut väärään hälytykseen.

-Se oli melkoinen helpotus.

BBC:lle hän myönsi, että eri vaihtoehtojen mahdollisuudet olivat ehkä 50-50. Jos vuorossa olisi ollut joku hänen kollegoistaan, ratkaisu olisi voinut olla toinen.

Julkisuuteen Petrovin teko nousi vasta kylmän sodan päätyttyä. Moneen kertaan palkittu Petrov ei kuitenkaan pitänyt itseään sankarina, sillä hänhän teki vain työtään.

-Mutta hyvä, että juuri minä olin tuolloin vuorossa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic