Uutiset

STM:n hankintaesitykset Huoltovarmuuskeskukselle paljastavat yhtäkkiä räjähtäneen suojainkysynnän ja varastoinnin tarpeen

Helmikuun tilaus oli 250 000 sairaalatason hengityssuojainta, maaliskuun lopun 1 miljoona ja huhtikuun alun 5 miljoonaa. Huoltovarmuuskeskus ei ollut ostoksissa osaamisalueellaan.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) urakan vaikeuskerrointa hengityssuojainten ja kirurgisten maskien hankinnassa voi hieman ymmärtää, kun katsoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hankintaesityksiä HVK:lle.

Helmikuun 12. päivä STM lähestyi HVK:ta hankintaesityksellä, johon kuului noin 250 000 hengityssuojainta ja 250 000 suojavisiiriä.

Reilun kuukauden päästä 24. maaliskuuta tarve olikin jo toista luokkaa. Kirurgisia maskeja tarvittiin Huoltovarmuuskeskukselta 10 miljoonaa, sairaalatason hengityssuojaimia miljoona, visiireitä miljoona ja käsineitä sekä suojamyssyjä 10 miljoonaa kumpiakin.

Huhtikuun 3. päivä STM valtuutti HVK:n hankkimaan 140 potilasvalvontamonitoria ja 60 tehoventilaattoria.

Kuudes huhtikuuta hankintaesityksessä oli taas testausmateriaalien lisäksi vino pino suojaimia: 20 miljoonaa kirurgista maskia, 5 miljoonaa sairaalatason hengityssuojainta, miljoona suojapukua ja 20 miljoonaa käsinettä.

STM julkaisi kovasti kasvaneet hankintaesityksensä torstai-iltana.

Ei HVK:n ydinaluetta

Sairaalatarvikkeiden hankkiminen ei ole kuulunut Huoltovarmuuskeskuksen osaamisalueeseen, mutta yhtäkkiä sitä vaadittiin tekemään miljoonakauppoja niistä vaikeassa markkinatilanteessa.

Epäonnistunut lopputulos pitää sisällään toimitusjohtaja Tomi Louneman eron ja kahden johtoryhmän jäsenen siirtämisen sivuun sekä kahden kaupan purkamisyrityksen poliisitutkintoineen.

HVK varastoi muun muassa polttoaineita ja viljaa sellaista tilannetta varten, että Suomi eristetään. Sillä on ollut varastossa myös sairaalatarvikkeita.

Määrät ennalta-arvaamattomia

On helppo jälkiviisastella, että Suomen olisi pitänyt varautua paremmin pandemiaan.

Tarvittavat suojavälinemäärät olivat kuitenkin yllä näkyvien hankintaesitystenkin mukaan sellaisia, että tuon kokoisten varastojen pitämistä tuskin olisi nähty järkevänä.

Esimerkiksi puolen vuoden varastointi pelkästään hoitoalalla kuluvissa suojamaskeissa olisi vaatinut jopa 200 miljoonaa maskia, jotka eivät nekään säily kunnossa ikuisesti.

On muistettava, että valtio myi suomalaisen Kemira Safetyn laadukkaan hengityssuojaintuotannon Scott Safetylle vuonna 2000, joka puolestaan lopetti tuotannon Vaasassa ja Suomessa kokonaan viitisen vuotta sitten.

Jos jotakin tästä pandemiasta opitaan, se on varmuusvarastojen ja huoltovarmuuden ylläpitämisen järkevyys kaikenlaisia katastrofeja varten.

Seuraavassa kriisissä, joka varmasti tulee, voi esimerkiksi kotimainen ruoantuotanto pelastaa meidät.

Uusimmat

Fingerpori

comic