Uutiset

STM:n Tuominen tarkentaa sanomisiaan EU-neuvotteluista alkoholin etämyyntijupakassa – Kärnä ihmettelee lausuntojen ristiriitaa

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoo uutta omista neuvotteluistaan EU-komission kanssa, mutta ei katso etämyyntitilanteen muuttuneen. Hän ei itse käy neuvotteluita komission kanssa tällä hetkellä, eikä avaa tarkemmin, kuka niitä käy. Valvira saattaa tehdä tutkintapyyntöjä etämyyjistä ulkomailla. Meppi Sarvamaa epäilee tutkintapyyntöjen toteutumista.
Alkolla on Suomessa monopoli viinien ja väkevän alkoholin myynnissä koteihin. Monopolia nakertaa ulkomainen etämyynti, jota lainsäädännöllä ei voida EU:n takia kieltää. Kuva: Arttu Laitala
Alkolla on Suomessa monopoli viinien ja väkevän alkoholin myynnissä koteihin. Monopolia nakertaa ulkomainen etämyynti, jota lainsäädännöllä ei voida EU:n takia kieltää. Kuva: Arttu Laitala

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen on alkoholipolitiikan tärkein virkamies Suomessa.

Tiistaina hän kertoi Lännen Medialle keskustelleensa henkilökohtaisesti EU-komission kanssa alkoholin etämyyntiasiasta, joka liittyi tuoreeseen europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok.) kirjalliseen kysymykseen EU-komissiolta.

Keskiviikkona hän taas vastasi kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) tietopyyntöön, ettei ole itse ollut yhteydessä komissioon. Hän välitti Kärnälle tietoja tapaamisestaan joulukuussa 2018 Brysselissä. Kärnä tulkitsi, että Tuominen on antanut väärää tietoa Lännen Medialle.

– Olen lopullisesti kyllästynyt tilanteeseen, jossa yksi virkamies näemmä johtaa koko Suomen alkoholipolitiikkaa ja saa esittää vapaasti mediassa sekä erinäisissä hallitukselle kirjoittamissaan muistioissa aivan väärää tietoa. Tämä ei vaan voi mennä näin. Perästä kuuluu ja isosti, kirjoitti Kärnä keskiviikkona Twitterissä.

Näin Tuominen selventää neuvotteluita

Tuominen kertoo nyt Lännen Medialle oman näkemyksensä neuvotteluiden kulusta.

– Tarkoitin neuvotteluita EU-komission kanssa vuoden 2018 lopussa. Tuoreita keskusteluja ei ole käyty, Tuominen sanoo.

Kärnä kritisoi Tuomista asiakirjojen perusteella siitä, että tämä ei olisi neuvotellut itse komissaarin tai hänen esikuntansa kanssa.

– En neuvotellut komissaarin kanssa, mutta neuvotteluissa oli kuusi henkilöä komissiosta. Nimiä en enää muista, sanoo Tuominen.

– Minun tietääkseni tilanne ei ole muuttunut piiruakaan. Olen lukenut komission vastauksen Sarvamaalle.

Vastauksessaan meppi Sarvamaalle EU-komissio kertoo, että komissio käy keskusteluja Suomen viranomaisten kanssa ja keskustelut ovat kesken.

Tuomisen mukaan hän ei ole käynyt näitä keskusteluja. Hän ei kerro, kuka tai mikä taho keskusteluja Suomen puolesta käy.

– En voi tarkentaa, kuka käy keskusteluja.

Tuominen pitää edelleen kiinni siitä, että jos EU:sta olisi tulossa vaatimuksia Suomen alkoholilainsäädännön muuttamiseksi, hän tietäisi siitä.

Komissio viittaa vastauksessaan Sarvamaalle siihen, ettei se ole saanut lopullista lainsäädäntötekstiä Suomen vuonna 2018 valmistelemasta alkoholin kategorisesta etämyyntikiellosta.

Tuomisen mukaan lakihanke kaatui EU-komission vastustukseen, joten tätä lakia ei ole olemassa, eikä sitä voida komissiolle toimittaa. Komissiolla on voimassa olevan joulukuussa 2017 säädetyn alkoholilain teksti.

Etämyynnin kielto Suomessa perustuu valvottuun myyntipaikkaan

Hallitusneuvos Ismo Tuominen avaa, miksi alkoholin etämyynti on Suomessa kielletty.

Itse etämyynnistä ei ole laissa säädetty mitään. Kaikki alkoholin myynti Suomessa on kuitenkin luvanvaraista ja perustuu valvottuun myyntipaikkaan. Siksi se, mitä ei ole erikseen sallittu, on kielletty.

Laki Alkon monopolista antaa vain Alkolle oikeuden myydä yli 5,5 prosentin alkoholijuomia.

Vähittäismyyntiluvalla saa myydä alle 5,5 prosentin alkoholijuomia.

Koska alkoholin myynti Suomessa on sidottu myyntipaikkaan, kotiinkuljetus katsotaan Tuomisen mukaan rikokseksi.

Tuomisen käsityksen mukaan EU ei aio puuttua Suomen sisäiseen alkoholilainsäädäntöön.

Tutkintapyyntöjä myyjistä ehkä tulossa

Etämyynti ulkomailta Suomeen muodostaa harmaan alueen, jossa vastakkain ovat Suomen lainsäädäntö ja EU:n tavaroiden vapaan liikkuvuuden perusoikeus. Jos kaupankäynti on tapahtunut ulkomailla, Suomen viranomaisten on siihen vaikea puuttua.

Jos taas ulkomainen myyjä myy suoraan suomalaiselle kotiovelle asti, voidaan myynnin katsoa tapahtuneen Suomessa ja olevan alkoholirikos, kuten korkeimman oikeuden Visnapuu-ennakkotapauksessa. Tämä tuomio jätti kuitenkin auki tilanteen, jossa ulkomainen myyjä ei kuljeta juomia Suomeen itse.

Siksi Tuominen kertoo Valviran valmistelevan tutkintapyyntöjä useista ulkomaisista alkoholikaupoista, jotka ovat myyneet Suomeen ja joissa alkoholin luovutuksen katsotaan tapahtuvan Suomessa.

Valviran alkoholiasioista vastaava johtaja Jussi Holmalahti kertoo, ettei tutkintapyyntöjä ole vielä tehty.

– Tällä hetkellä arvioimme tilannetta ja puutumme alkoholilain mukaisella toimivallalla omalla vastuualueella oleviin alkoholirikkomuksiin.

Hän pitää mahdollisena, että tutkintapyyntöjä poliisille tai tullille tehdään syksyn aikana.

– Meidän alustavan näkemyksemme mukaan näissä kysymys on luvattomasta vähittäismyynnistä, jolloin asia menisi tutkittavaksi poliisille.

Sarvamaan mukaan Tuominen esittää kahta todellisuutta

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa pitää Tuomisen ristiriitaisia lausuntoja juonteena siitä, että hän vaikutusvaltaisena virkamiehenä esittää kahta todellisuutta, jonka tavoitteena on pitää yllä Alkon monopolia.

– EU-komission eteen esitetään, ettei ole tällaista etämyyntikieltoa lainsäädännössä. Samaan aikaan Suomessa uhkaillaan yrittäjiä poliisitutkinnalla.

Sarvamaan mukaan kyse on bluffista. Poliisitutkintoja ei tule, koska jos poliisi ottaisi etämyyntiyritykset tutkittavaksi, paljastuisi bluffi, ettei etämyyntiä voi kieltää EU-alueelta. Tämä johtaisi etämyynnin kasvuun ja Alkon monopolin vähittäiseen murenemiseen.

Sarvamaa pitää etämyynnin sallimista oikeusvaltiokysymyksenä.

– Kukaan ei voi tietää, kuinka moni yritys on laittanut pillit pussiin, kun uhkaillaan poliisitutkinnalla.

Sarvamaan mukaan etämyynti EU-alueelta toisi töitä myös suomalaisille yrityksille.

Kärnä väläyttää Alkon monopolin purkua

Kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii alkoholin verkossa tai muuten tapahtuvan etämyynnin vapauttamista Suomessa, koska se on käytännössä mahdollista EU-alueelta.

Hän pitää järjettömänä, että Enontekiölle voi tilata alkoholia kotiovelle Euroopasta, muttei Suomesta.

Pienpanimoiden etämyyntioikeutta ajettiin läpi koronatoimena, mutta se haudattiin kesällä. Asia olisi vaatinut EU-notifikaation ja vaarantanut Alkon monopolin.

– Alan olla vahvasti siinä käsityksessä, että Alkon monopoli ei voi EU-oikeudellisesti jatkua siinä muodossa kuin se nyt on olemassa. Alkoholia virtaa Suomeen ulkomailta erilaisilta toimittajilta eikä viranomaisilla ole käytössään keinoja tämän estämiseen laillisesti, Kärnä vastasi Tuomiselle sähköpostissa tietopyynnön jälkeen.

Uusimmat

Fingerpori

comic