Uutiset

STM:n ylijohtaja: Soten digi-kehittämiseen olisi hyvä olla pysyvä yhtiö – Keskustelua käyty vasta epävirallisesti

Kuluvalla vaalikaudella soten digitaalisia ratkaisuja kehitettiin SoteDigi- ja Vimana-yhtiöissä. SoteDigi voitaisiin jättää pysyväksi yhtiöksi, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden digitaaliset ratkaisut voivat tuoda säästöjä tai olla menoerä. Kuva: Mauri Ratilainen
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden digitaaliset ratkaisut voivat tuoda säästöjä tai olla menoerä. Kuva: Mauri Ratilainen

Sosiaali- ja terveyspalvelut hyötyisivät pysyvästä digitaalisen kehittämisen yhtiöstä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.

– Sotedigi on yhtiö, jonka olisi hyvä olla olemassa sote-uudistuksen jälkeenkin, Varhila toteaa.

Valtion kokonaan omistama Sotedigi perustettiin syksyllä 2017 edistämään sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisaatiota ja koordinoimaan sairaanhoitopiirien digiratkaisuja.

Varhila kertoo, että Sotedigin tai muun vastaavan yhtiön jättämisestä pysyväksi on keskustelu ministeriössä vasta epävirallisesti.

Digitaalisia palveluita hankkii tällä hetkellä 21 sairaanhoitopiiriä ja 180 kuntaa ja kuntayhtymää.

Osa niiden hankkimista järjestelmistä ei toimi keskenään.

– Terveyspalveluita kehittäessä tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman paljon kansallisesti yhteensopivia järjestelmiä, ja niiden koordinointia varten olisi hyvä olla pysyvä toimija.

Myös palveluiden hankintaosaaminen olisi tärkeää koota keskitetyn toimijan alaisuuteen, Varhila sanoo. Näin voitaisiin saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Soten digi-kehittämiseen kului noin 100 miljoonaa

Kaatuneessa sote-mallissa SoteDigin olisivat omistaneet yhdessä maakunnat ja valtio.

Samalla maakunnat olisi myös velvoitettu käyttämään yhtiön palveluita.

– Mahdollisen pysyvän yhtiön omistuspohja riippuu siitä, kenelle tulevan hallituksen sote-mallissa tulee järjestämisvastuu palveluista, Varhila sanoo.

Jos digikehittämisen yhtiö jätettäisiin pysyväksi, oleellista olisi sitouttaa palveluntuottajat siihen, Varhila sanoo.

Ruotsissa ja Norjassa vastaavat, pysyvät digikehittämisen organisaatiot on jo olemassa.

Hiljattain kaatuneen sote-uudistuksen valmisteluun käytettiin noin 200 miljoonaa euroa.

Siitä noin puolet kului digitaalisten palveluiden kehittämistä ja koordinointia varten perustetuissa valtio-omisteisissa yhtiöissä SoteDigissä ja Vimanassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti